Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Máslové prkno

Butter board není paddleboard. Ani billboard. Má s nimi však něco společného. Prkno v názvu – a pak několik dalších věcí.

Butter board a skateboard mají společné například to, že po nich každý jede. Avšak z různých důvodů. Skateboard má kolečka, butter board kolečka nemá. Každý po něm jede, protože je to dobré a je v tom máslo. Butter board je totiž jídlo a trendy máslová pochoutka.

Objevila se v září na TikToku a jako první ji tu zřejmě představila justine_snacks, autorka sympatických nenáročných dobrot, na které se podívá většinou několik set tisíc lidí. Butter board jich vidělo osm a půl milionu a začal se šířit internetem a pak i v kuchyních.

Jak se butter board dělá? Jak již název napovídá, je na to potřeba máslo a prkénko. Máslo se nechá změknout a na kuchyňské prkénko se rozetře ve velké vrstvě, až se udělá něco jako závěje – zde jistá podobnost se snowboardem.

Na máslovou vrstvu přijdou pochutiny. Může se polít medem. Posypat bylinkami. Citronovou kůrou. Osmaženým česnekem. Vločkami chilli. Nemíchá se, aby vznikly chuťové kapsy. Nakonec se to posype jedlými květy, takže to na butterboardu vypadá jako na billboardu před Hornbachem. Takto upravené prkno s máslem se pak předloží hostům na party nebo rodinné oslavě. A k tomu výborný domácí chléb. Hosté si chlebem nabírají, na každém kousku to chutná jinak, je to zážitkové, lahodné a máslové, takže hosté blahem mlaskají a olizují si prsty. A v tom je právě ten problém.

Tak jako se sportovci dělí na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].