Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na zdraví

Vláda hemoroidů

Lepší práce pochozí nežli sedavá. Když už sedavá, tak raději klekavá. A když ani to, zacvičte si třeba s těhotnými.

Pokud zadáte do vyhledávače slovo hemoroidy, bude počet výsledků jen asi sedmnáctkrát nižší, než když zadáte slovo vláda. Ponechám na uvážení každého, jak moc ta slova souvisí. Nepochybně je však pozoruhodné, jak časté je to téma. Říká se, že jeden prd je lepší než deset doktorů. Už brzy bude zřejmě i chytrý telefon schopen nás podle zvuku upozornit, že máme hemoroidy. Technologie hlasového rozpoznávání kráčí mílovými kroky.

Faraon měl svého proktologa, byť mu tehdy zřejmě ještě tak neříkali. Staří Římané měli zrcátko, kterým se onemocnění konečníku vyšetřovala. A my máme stejný problém, jehož výskyt bych mohl v době současného společenského i osobního napětí z vlastní lékařské praxe nazvat hemoroidálním boomem.

Statistika není nuda. V případě hemoroidů hlásí, že se objeví až u 70 procent lidí starších 30 let. Objev ještě nic neznamená, ale potíže má v dospělosti každý druhý. Dá se tedy říci, že svým příspěvkem dnes oslovuji polovinu čtenářů Respektu! Nejčastěji se hemoroidy vyskytnou mezi 45. a 60. rokem života, častěji ve vyspělých zemích. Genderově je to téma zatím vyvážené, jen v těhotenství je to až 85 procent všech žen, které zejména k jeho konci trpí. Ve zkratce jde o uzlovitě rozšířené, jinak běžné žilní pleteně v oblasti konečníku. Svědění, bolest a potíže s vyprazdňováním.

Prevence je dílem hygieny konečníku. Doporučuje se omýt po každé stolici. Její zbytky mohou dráždit a být příčinou, minimálně situaci zhorší. Lepší je voda vlažná až chladná. Trpíte-li…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].