Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Snažím se být normální

Novinky v případě Navalnyj

Dva měsíce poté, co byl propuštěn z berlínské nemocnice po pokusu zavraždit ho v Rusku nervovově paralytickou látkou z kategorie novičoků, zůstává ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj dál v Německu. Může si jako vyřešenou odškrtnout jednu ze dvou velkých obav, které před atentátem měl: že se ho ruský režim pokusí buď zabít, nebo vyštvat za hranice. První variantu tedy Navalnyj přežil, byť návrat do normálního života je složitý. Když odcházel z kliniky do domácího léčení, nedokázal vyjít ani pár schodů a skoro nemohl artikulovat. To se zlepšilo, Navalnyj se přesunul se ženou a dětmi z Berlína na venkov, kde podstupuje další rekonvalescenci.

K poslední fotce s trenérem na Instagram napsal: „Snažím se být normální, není to lehké.“ Zároveň ale již začal znovu vysílat své pravidelné pořady na YouTube, v nichž tepe ruského prezidenta za korupci. Respekt v uplynulých dnech mluvil s několika Navalného přáteli, kteří se vesměs shodovali v tom, že opozičník na sobě tvrdě pracuje, jeho léčba ale stále ještě není ukončená.

„Uzdravuje se. Co se týká mentální formy, je to ten stejný člověk jako před otravou,“ popsal Respektu výrazný ruský ekonom a někdejší poradce exprezidenta Dmitrije Medveděva Sergej Gurjev, který před časem začal kremelskou elitu kritizovat, a pak v obavách z její pomsty odešel do exilu v Paříži. Návrat myšlenkových a mentálních sil je mimochodem také velkým potěšitelným překvapením – svého času to lékaři nepředpokládali ani v optimistických odhadech.

Co bude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].