Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jsou to skvěle divné příběhy

Jan Kozák • Autor: Milan Jaroš
Jan Kozák • Autor: Milan Jaroš

Religionistovi Janu Kozákovi patří v Česku výsadní role. Ovládá několik starých jazyků, což mu mimo jiné umožňuje bádat v tajemné severské mytologii. U krbu ve svém domku v lese uprostřed Prahy vypráví o pohanských božstvech a o tom, jak to bylo s ostrými vikinskými válečnicemi.

Jsme, jak je to dnes obvyklé, tak trochu mužská redakce a já jsem od kolegů dostala za úkol zeptat se vás na jednu věc. Je pravda, že si vikinské válečnice jako trofej odnášely uříznuté penisy svých protivníků?

To jste mě potěšila, že jdeme rovnou do konkrétností! Ale bohužel o tom nemáme žádné zprávy. Tedy podle mě se to nedělo, zvlášť proto, že to máme hodně těžké i s těmi severskými válečnicemi. Donedávna to archeologové brali tak, že když se našel hrob a v něm meč a štít, automaticky se udělal závěr, že to musí být mužský hrob. Několik nálezů v nedávné době nás vyvedlo z omylu, nicméně ještě nemáme data k tvrzení, že ženy-válečnice byly nějakým obecně platným trendem. A rozhodně nemáme data o uřezávání penisů.

V úvodu populárního komediálního seriálu Seveřané (Norsemen) vikinská bojovnice, která se vrací z válečné výpravy, ukazuje svému muži doma náhrdelník právě z penisů. Můžeme to vnímat jako odkaz na severskou mytologii?

Vyskytuje se to tam. Třeba ve spojení s postavou boha Lokiho, což je takový šibal. Loki si ve chvíli, kdy má rozveselit jednu smutnou bohyni, přiváže k penisu jeden konec provazu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].