Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Ještě tam nejsme

Tématem těchto dní je otázka, zda nápor pandemie ustojí naše zdravotnictví. Naši reportéři se vydali pátrat na tři různá místa – do Uherského Hradiště, italského Bergama a mezi české dobrovolníky.

Dva světy v Uherském Hradišti. Toto je ten za zdí nemocnice. (ARO) • Autor: Milan Jaroš
Dva světy v Uherském Hradišti. Toto je ten za zdí nemocnice. (ARO) • Autor: Milan Jaroš

Vlakem do Uherského Hradiště to z Prahy trvá tři a půl hodiny. V otevřeném vagonu je lidí tak akorát, aby na každém čtyřsedadle u stolku seděl jen jeden člověk, všichni v roušce. Mezi sedadly prochází pracovník vlakové roznášky, z pojízdného vozíku prodává kávu a něco k jídlu. Látková rouška mu odstává, rukavice nemá, a když vytahuje kelímek zapasovaný v řadě dalších kelímků, pořádně se otře prsty o jeho okraj. Kartou se platit nedá, z ruky do ruky se tu předávají bankovky a drobné. „Ale prosím vás, na co rukavice, o nic nejde,“ mává prodavač rukou. „To je fakt,“ zasměje se dívka s kelímkem v ruce, studentka, která se vrací z Prahy domů, „vždyť v Hradišti to stejně chytí každý.“

Počet lidí pozitivně testovaných na covid-19 v Uherském Hradišti od září prudce narůstal. Minulý pracovní týden končilo Hradiště s celkovým počtem 1400 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel a křivka růstu pořád nenabírala ten správný směr. Uherskohradišťská nemocnice byla první, která veřejnou výzvou sháněla dobrovolníky. Konec virové nákazy je v nedohlednu a v Hradišti vyhlížejí, jak dlouhá bude koronavirová zatáčka, v níž se ocitli, a jestli se podaří ji nakonec ubrzdit a nedojet až do kolapsu jarní Itálie.

Už bez pozdvižení

Je předposlední říjnové úterý navečer, restaurace už v Hradišti stejně jako v celé zemi fungují jen na výdej přes okénko, ulice jsou téměř prázdné, i když zákaz vycházení ještě neplatí. Roušky v ulicích nejsou ještě v úterý povinné, přesto je má pár lidí na Masarykově náměstí v centru města nasazeno. „Moje příbuzná je sestra v nemocnici, tak vím, co ten virus lidem dělá,“ říká padesátnice Jana. „Líčí mi to, když si telefonujeme, a není to sranda. A tak se zlobím, že to lidi neberou vážně. Teď dokonce v Bille byl pán bez roušky, když jsem ho upozornila, tak si ji dal, ale zamumlal, že jsem hysterka. A mezitím stihl ohmatat rukou rohlíky,“ dodává paní Jana.

Městský úřad na náměstí je zamčený, na něm cedule, že hodiny pro veřejnost jsou v nouzovém stavu omezeny. Starosta města Stanislav Blaha (ODS) kromě krize uherskohradišťského zdraví řešil od rána i svůj vlastní zdravotní stav: dozvěděl se, že asistentka, s níž byl v pracovním kontaktu, je pozitivní na covid, a tak se byl ráno testovat a čekal na výsledky. Asistentka je už třináctý člověk v uherskohradišťském úřadu, který byl pozitivně testován na nový koronavirus, a dalších dvanáct jich je na radnici v karanténě. O den dřív odvolal starosta i plánované zasedání zastupitelstva. Teď odpoledne už ví, že jeho vzorek vyhodnotila laboratoř jako negativní, takže si ve své kanceláři plánuje, že za chvíli odjede do Prahy na jednání sněmovny – je i poslanec a cestu kvůli podezření na nákazu odložil.

Zároveň si na sociálních sítích i v dalších reakcích občanů ověřil, co už tušil: že světem putuje spousta dezinformací a fám. Pod jeho příspěvkem na Facebooku, kde si postěžoval na nedostatek informací o vládou zamýšleném plošném testování, se rozjela bouřlivá debata: psali mu lidé, kteří si myslí, že covid-19 je falešná ekonomická hra neznámých sil z politického zákulisí, i lidé, kteří mají pocit, že je chce vláda jenom držet na vodítku, že cílem je omezování lidské svobody, že se tu uměle nafukuje obyčejná chřipka. „Určitě to není většina lidí, jsou to ti aktivní na sítích, ale je jasné, proč to vzniklo: je to z toho zmatku, který vláda předvádí. Andrej Babiš to neumí řídit,“ tvrdí starosta. Nediví se prý lidem, kteří nemají čas a chuť dohledávat si detailní informace, že jsou zmatení. On sám, jak říká, covid na lehkou váhu rozhodně nebere – jeho známému už na něj zemřel tatínek a má taky jednoznačné zprávy o tom, jak to vypadá v nedaleké nemocnici.

Do toho mu zazvoní telefon – a když starosta mobil zase položí, jde rovnou zrušit plánovanou cestu do Prahy. Dozvěděl se od důvěryhodného zdroje, že policie svolává své lidi do práce, protože vláda co nevidět vyhlásí lockdown. „Jestli se to stane, musím zůstat a nějak srozumitelně tady komunikovat s občany, to je v této době nejdůležitější,“ říká Blaha.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].