Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Přivstat si a zlomit

Panoptikum je sbírka rarit, třeba lidských rarit. Jako typický příklad panoptika se proto uvádí freak shows, tedy předvádění znetvořených osob, které bylo populární už od 16. století v Anglii a ve Spojených státech. Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček ovšem vnímá jako panoptikum úředníky v Uhříněvsi. Čím si správa v obci na okraji Prahy tohle označení zasloužila? Příliš dlouho vyřizovala vydání územního povolení na třináctikilometrový úsek dálničního obchvatu Prahy. Tedy příliš dlouho podle vkusu Karla Havlíčka. Ten v pátek vítězoslavně oznámil na Twitteru, že Uhříněves byla „zlomena“.

Ministr slušného státu by měl spíš poděkovat za vyřízení 1165 připomínek občanů, firem a úřadů a těšit se na obchvat, který zejména městská část Spořilov potřebuje jako koza drbání. Havlíček vytahuje panoptikum a navíc lže, když tvrdí, že „úředník z Uhříněvsi okruh blokoval“. Ve skutečnosti úředník z Uhříněvsi dělal svoji práci a stavbu okruhu administrativně vyřizoval tak, jak velí zákony a jak si pravděpodobně přejí lidé, kteří budou v okolí chystané dálnice bydlet a řádné projednání jim může nejen zpříjemnit život, ale i ochránit majetek před propadem hodnoty. (Dům za zvukovou stěnou se bude prodávat za vyšší cenu než dům, který od hlučné dálnice nic nechrání.)

Hodí se dodat, že úředníci z Uhříněvsi udělali vloni chybu, která zřejmě ministrovi leží v hlavě: při vyřizování veřejného projednání chystané stavby neobeslali všechny účastníky řízení a veřejné projednání se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].