Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Šest let natvrdo

Hodnotit práci soudců je ošemetné, pokud ale padají podivné rozsudky, nelze se komentáři vyhnout. To je i případ z minulého týdne, kdy Ústavní soud uzavřel případ „víkendového uživatele marihuany“ z Hodonínska.

Muž, kterého jeho advokátka popisuje jako jinak bezúhonného mladého otce od rodiny, si už druhým rokem odpykává šestiletý trest ve věznici s ostrahou. Tam se dostal za pěstování a sušení konopí. Okolnosti případu nejsou jednoznačné, i tak jde ale o trest extrémně přísný a svým způsobem také symbolický. A to v tom, jak hloupě represivní jsou zdejší zákony a postoje lidí (včetně soudců a zákonodárců) ve věci, kde v řadě civilizovaných zemí už dávno panují úplně jiné pořádky.

Pojem „víkendový uživatel“ používá přímo Ústavní soud, když rekapituluje dosavadní dění. Zločin měl spočívat v tom, že muž „na zahradě vysadil a pěstoval celkem 28 rostlin konopí o velikosti od 0,8 do 1,7 metru“. To je na šest let žaláře opravdu hodně málo, zvlášť pro člověka, který dosud nebyl trestán a přiznal se.

Nejasno je v tom, jak velká byla viníkova úroda. Podle policie se na půdě našlo 37 kilogramů sušiny, což je dost i na velkopěstírnu. Žádná distribuce ani výdělečná činnost však nebyla u soudu prokázána. A hlavně viníkova obhájkyně hmotnost rozporuje a domáhá se obnovy řízení se znaleckým posudkem, podle kterého policie úrodu vypočítala špatně.

V první instanci muž dostal tříletou podmínku. Vrchní soud v Olomouci ale po odvolání žalobce zvedl trest na šest let natvrdo, což…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].