Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Kobky a jak dál?

Architektonickou událostí minulého týdne byly kobky. Míněno nová úprava pražské náplavky, která se poprvé představila veřejnosti. Původně to byly sklady, dnes prostory s designem, jehož vrcholem jsou obrovské sci-fi čočky místo dveří. Sloužit budou hlavně jako kavárny, je tu i galerie, dílna a knihovna. Autorem návrhu je architekt Petr Janda a polemika s ním vypukla okamžitě: Bude dokonalý design fungovat v praxi? A přinese do centra města něco lepšího než turistické večírky? To se ukáže, až kobky otevřou – což by mělo být v listopadu.

Ralph Lauren
Ralph Lauren

ČLOVĚK

„Je to velmi plachý muž.“

Režisérka Susan Lacy pro módní server WWD.com o návrháři Ralphu Laurenovi. Natočila o něm dokument Very Ralph, který byl uveden minulý týden do kin.

VĚC

Za básníkem

Autor: SIMON KOY
Autor: SIMON KOY

Minulé pondělí zemřel básník světla. Bylo mu 87 let. Německý designér Ingo Maurer vytvořil řadu svítidel – ikon. Jeho největší inspirací byla obyčejná žárovka, s níž si rád pohrával. Například ji opatřil křidélky jako v případě světla Lucellino z roku 1992. Poslední práci, světelnou instalaci pro mnichovské divadlo Residenztheater, dokončil tři dny před tím, než definitivně odešel za světlem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].