Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Čunkova partie

Má zlínský hejtman šanci probojovat se znovu do čela lidovců?

Je tam nějaká širší odezva? (Jiří Čunek) • Autor: Milan Jaroš
Je tam nějaká širší odezva? (Jiří Čunek) • Autor: Milan Jaroš

Pavel Bělobrádek má šanci stát se politickým rekordmanem. Pokud v květnu na stranickém sjezdu obhájí na další dva roky svůj post, bude nejdéle sloužícím předsedou lidovců. Anebo také ne. V poslední době se totiž zdá, že mu roste silná konkurence: zlínský hejtman Jiří Čunek. Tento politik přežil svoji politickou smrt a vypadá to, že se znovu dere na samý na vrchol.

Deset procent rizika

Bělobrádek chce naplnit dávný sen svého předchůdce Josefa Luxe a straně zajistit v blížících se volbách vysoký, dvouciferný výsledek. Hodně přitom riskuje: vsadil na spojenectví se Starosty (STAN), což část členské základny jedné z nejstarších českých stran rozhoupalo. Hlavně jihomoravským lidovcům vadí, že přišli o místa na poslaneckých kandidátkách, a obávají se, že jejich dlouholetý křesťansky orientovaný program rozmělní pro ně nesourodá ideologie STAN.

Z regionů zaznívá i to, že dvoukoalice nakonec nemusí dosáhnout na deset procent hlasů, které požaduje zákon. Lidovci by se tak opět ocitli mimo hlavní ring a druhý comeback by se hned tak nemusel opakovat. Do čela vzpoury se postavil právě zmíněný hejtman Čunek. V jeho domovském regionu si straníci už ve třech okresech odhlasovali, aby KDU-ČSL ukončila spolupráci se STAN, protože je příliš riziková.

Předseda Bělobrádek je pro mnoho lidovců tím, kdo stranu zachránil.

V kuloárech strany se stále častěji mluví o tom, že podobný návrh může padnout i na květnovém sjezdu. A to od jednoho z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].