Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Slzy mi došly

Kanadský hudebník The Weeknd skládá pop pro generaci otupělou slastí

Jsem to opravdu já. 
(The Weeknd) • Autor: Profimedia, Xposurephotos
Jsem to opravdu já. (The Weeknd) • Autor: Profimedia, Xposurephotos

Nemusíš se mnou hned strávit celý život, nemusíš plýtvat energií. Můžeme si to jen užít,“ láká zpěvák The Weeknd neznámou dívku do svého světa v popově tanečním čísle Rockin’ na nové desce Starboy. Je to svět, kde se alkohol a drogy neberou kvůli euforii, ale aby se uniklo nudě, málokdo tu málokomu věří a nikdo se nechce odevzdat, aby se nezranil. Kdo se zamiluje, prohrává.

Šestadvacetiletý Kanaďan, jehož pravé jméno zní Abel Makkonen Tesfaye, se během několika sezon proměnil ze záhadného internetového fenoménu v krále temného popu, jehož písním nešlo už loni uniknout. Nejprve získal oscarovou nominaci za píseň k filmu Padesát odstínů šedi, pak se mu povedl mistrovský kousek, když svůj kokain oslavující singl Can’t Feel My Face sesadil z prvního místa amerického žebříčku Billboard jinou svou skladbou The Hills.

V jejím refrénu pro změnu konstatuje: „Jen když jsem zmaštěnej, jsem to opravdu já.“ A nic nezosobňuje jeho tvorbu tak jako věta, v níž zpívá o opojení, ale přitom nezní, že by si cokoli užíval.

V podobném duchu se nese celá novinka Starboy, kde The Weeknd na pozadí chytlavých melodií a tanečních rytmů s apatií a odstupem prožívá svou slávu. Právě pocit otupělosti slastí jako by byl typický pro všechny velké hvězdy současného R&B, jako je kromě The Weeknda třeba Frank Ocean. Jejich tvorba nachází odezvu u nové generace posluchačů, jež víkendové večírky nevidí euforicky jako vytouženou úlevu, ale coby nevyhnutelnou terapii od…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].