Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

JAKOU MÁTE DNES BARVU?
RESPEKT 8/2015

Škoda že autorka článek pojala tak jednostranně. Zaměstnanci supermarketů mají pracovní smlouvy a vztahuje se na ně ochrana vyplývající ze zákoníku práce – určitě nepracují sedm dní v týdnu. Přitom je mezi řádky podsouváno, že si prodavačky vůbec neodpočinou. Zdaleka se nejedná o jedinou profesi, jež nezná pojem svátek. Hasiči, policisté, zdravotníci či zaměstnanci v dopravě také nemají o svátcích zvláštní volno. Opět tedy vznikl ad hoc zákon jen pro jednu skupinu zaměstnanců.

Problematická je i výměra 200 m2. Proč může mít jeden prodejce v rámci stejného obchodního centra otevřeno a jiný kvůli výměře ne, zůstává záhadou. Podle mě se jedná o klasický případ státního zásahu do oblasti, kde stát nemá co dělat. Je to omezování svobody podnikání a sociální inženýrství nejhrubšího zrna, které je navíc cítit na dálku populismem.

Pavel Starý

COOLTURA
RESPEKT 8/2015

Pan Fila píše o americkém showmanovi Jonu Stewartovi a jeho pořadu, v němž vtipně komentoval aktuální zprávy amerických médií. Autor klidně srovnává Stewarta s Krausem, ačkoli prvního showmana nikdo v Česku v televizi nevidí a nezná. Navíc srovnává odlišné žánry. Pár Krausových minut na začátku talkshow, které se týkají často čehokoli, porovnává se zcela odlišnou dramaturgií amerického pořadu, který stál na komentáři aktuální politiky. Podobně jako to dělala skupina kabaretiérů kolem Davida Frosta v britské televizi – řadu let předtím. 

Kdyby autor napsal kritiku Krausova pořadu, bylo by to normální. Takhle to vypadá, že použil konec kariéry amerického showmana jako zástěrku, aby mohl napsat o Krausovi. Vzpomínám na kritiku jedné inscenace Národního divadla, kterou recenzentka zcela pozoruhodně použila ke kritice Semaforu.

Má-li někdo dojem, že co tu píšu, je chucpe (protože se to týká bratra), pak se určitě nemýlí. Když jde o princip, neznám bratra. Během 30 let v zahraničí jsem se pohyboval v prostředí showbyznysu profesionálně i v televizi a tento žánr jsem mohl zblízka poznat. V Česku stačí ke kritice bohužel poznámka, že Johnny Carson měl v show gauč a Kraus ho má také. Pan Fila má stejnou možnost jako já. Pokud ale bratra nemá, pak lituji, protože se nedá nic dělat.

Ivan Kraus

MINULÝ TÝDEN
RESPEKT 8/2015

To, že norek americký a mýval žerou ryby rybářskému svazu, je sice smutné, ale to by české ochránce přírody až tak netrápilo. Ryby koneckonců žerou třeba i vydry či potápky, volavky, kormoráni, ledňáčci nebo také jiné ryby. Pojídání jedněch zvířat druhými je součástí přírodního řetězce.

Kolega Hlaváč ale mluvil o něčem jiném. Uměle vysazený norek americký nežere jen ryby. Původní domácí zvířena, která neměla čas se norkům přizpůsobit, je před nimi bezbranná. Proto norek dokáže masově hubit raky, ptačí vejce, užovky nebo žáby a čolky. A nemá přirozené nepřátele. Přírodu proměňuje podobně jako třeba králíci v Austrálii. Je samozřejmě otázka, jestli se invazím zavlečených druhů – podobně třeba bolševníku či křídlatce – máme bránit, nebo prostě rezignovat a smířit se s tím, že svět se mění a v naší přírodě přibudou američtí norci, ale nebudou už raci a racci, žáby či užovky. My se chceme pokusit o první možnost. 

Karolína Šůlová, Agentura ochrany
přírody a krajiny ČR

OPRAVY

V článku „Jakou máte dnes barvu?“ v minulém čísle jsme na jednom místě mylně uvedli, že poslanci schválili zákon upravující otevírací dobu obchodů o státních svátcích. Na jiném místě textu už byla informace správná: že senátní novelu zákona schválila teprve horní komora parlamentu a poslanci o ní budou rozhodovat na příští schůzi sněmovny.

V textu „Od studené války k horké“ došlo k chybě v překladu u sumy, kterou MMF půjčí Ukrajině – správně mělo být 17,5 miliardy.

Do rubriky Respekt se nám při krácení textu vloudila chyba. Poslední věta měla správně znít: „Jen vloni řešila ostravská policie tři stovky případů s příznaky domácího násilí.“

Čtenářům i ostravským policistům se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].