Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Budu šťastný a smeknu

S odvolaným ministrem Pospíšilem o tom, co netušil, co propásl a jak pozná, že věci jdou správným směrem

Kdo by čekal zahořklého muže, bude překvapen. I když pro Jiřího Pospíšila bylo odvolání z postu ministra spravedlnosti „bleskem z čistého nebe“, z politiky odejít nechce. V podzimních volbách plánuje získat post plzeňského hejtmana a varuje, že ODS spadne do propasti, když se odmítne vzdát neprůhledné vlády nad justicí.

43 A jaros R28 2012 • Autor: Respekt
43 A jaros R28 2012 • Autor: Respekt

Je to normální, když se politik, který zcela ztratí důvěru svého premiéra a je na minutu odvolán z vlády, během jednoho dne mění ve volebního lídra krajských voleb? Spíše bychom očekávali, že takový člověk odchází někam do ústraní.

ODS naštěstí není stranou jednoho muže, to znamená, že názor pana předsedy na moji osobu se nerovná názoru ODS na moji osobu. A to spontánní potvrzení ze strany mých kolegů z Plzně to jasně ukazuje.

Vaši pozici lídra pro krajské volby tedy nijak nekomplikuje skutečnost, že vám premiér vyjádřil absolutní nedůvěru?

ODS je demokratická strana, hodně postavená na jednotlivých regionech, které mají velmi silnou autonomii. Možná je „silné“ přílišným výrazem, ale žádná strana nemá tak silné regionální reprezentace, jako má ODS. Až zase bude pan premiér nebo někdo jiný říkat, že to je rozhodnutí pana Jurečka nebo někoho jiného, tak avizuji, že ne, že je to pevná, spontánní podpora od členské základny v našem kraji.

Je ale obvyklé, že jednotlivé regiony zvou předsedu strany na předvolební kampaň, aby získaly nějaké hlasy navíc. U vás je to opačně, když se lídrem kandidátky stal politik, kterému šéf strany nevěří. Nebojíte se toho, že to ovlivní část voličů ve váš neprospěch?

Zcela jistě se toho nebojí moji kolegové v Plzeňském kraji, když mne podpořili. Kdyby se ztotožňovali s názorem pana premiéra, že jsem ministerský úřad manažersky a rozpočtově nezvládl, kdyby měli pocit, že jsem opravdu udělal něco špatného, pak by mě za kandidáta nevybrali. Navíc když se podíváte i na veřejné mínění, tak i většina lidí považuje ty důvody, které pan premiér uvedl, za spíše zástupné.

Zůstáváte dál místopředsedou ODS. Komplikuje váš vztah s premiérem nějak chod strany?

To nevím. Vzhledem k tomu, že od odvolání jsem s panem předsedou nemluvil, tak uvidíme. Já jsem člověk, který tady nechce vyvolávat nějaké výrazné emoce. A nemám potřebu do někoho kopat, nemám potřebu expresivně reagovat přes média. Jsem připraven v té straně dále fungovat. Zodpovědně říkám, že v regionálních volbách nechci a nepovedu kampaň proti premiérovi. Beru to jako výzvu, kdy chci přesvědčit voliče, že pravicová vláda by pro Plzeňský kraj byla to nejlepší.

S tím jménem padám

Proč jste Lenku Bradáčovou nejmenoval vrchní státní zástupkyní hned, jakmile jste ten návrh dostal od nejvyššího žalobce Zemana?

Protože Lenka Bradáčová byla ten týden v zahraničí a těžko můžete někoho jmenovat a uvést do funkce ve chvíli, kdy není v Česku.

Podle našich informací se Bradáčová vás a žalobce Zemana ptala, zda může odjet do ciziny, a byla s vámi domluvená, že kdykoli to bude kvůli jmenování třeba, vrátí se. Co vám bránilo ji povolat zpět a jmenovat ji?

Máte pravdu, mohl jsem to udělat okamžitě, bezprostředně, hned druhý den. Ale v tu chvíli, když návrh na její jmenování od Zemana přišel, jsem nevnímal žádné riziko. Podíváte-li se na lhůty, ve kterých vyřizujeme jmenování funkcionářů, tak je to vždy několik týdnů, předpokládal jsem, že se to normálně uskuteční v následujících dnech. Nepovažoval jsem za nutné volit krizovou variantu nebo odvolávat ji z Itálie a učinit to takto narychlo.

Dobře jste ale věděl, že jste ohroženým ministrem, že nemáte silnou pozici u premiéra, o tom se tady píšou články od chvíle, kdy jste loni začal řešit případ žalobce Rampuly a jeho manipulace při vyšetřování politicky citlivých kauz, což řadě politiků vadilo. Proč jste to při svém rozhodování více nezohlednil?

Říkám vám, a mohu na to přísahat, že jsem netušil, že se situace vyostří, já budu odvolán a jmenování doktorky Bradáčové nebudu moci provést. Kdybych to tušil, že situace je takto napjatá, asi bych udělal partyzánštinu a postupoval bych jinak.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].