Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Za co, Bože, za co?

Seriózní muž bratrů Coenů se na svět dívá optikou židovské zkušenosti

Vždyť jsem nic neudělal,“ zní ve filmu Seriózní muž z úst hlavního hrdiny několikrát překvapeně, většinou v okamžiku, kdy je konfrontován s další pohromou, která obrací jeho poklidný středostavovský život vzhůru nohama. Neudělal: no právě! Skoro by se jednomu chtělo chytit pasivního středoškolského profesora fyziky Larryho Gopnika (Michael Stuhlbarg) za uši a aspoň na chvíli setřást z jeho tváře masku ublíženosti a sebelítosti. Ale zároveň vám ho přijde líto.

Bratři Coenové se tentokrát neprojevili jenom jako krutí demiurgové, postrkující své postavy ke špatným rozhodnutím. V Larryho pochybách a charakterových slabostech se odrážejí frustrace a traumata, které jsou vlastní mnohým z nás. Retro zasazené do konce šedesátých let se dá číst jako cynické černohumorné vyprávění o rozpadu dysfunkční rodiny. Nebo jako variace na starozákonní příběh Jóba – slušného bezúhonného muže krutě trestaného Bohem. Nebo dokonce jako obecná metafora židovského údělu.

Navrch huj, vespod fuj

Seriózní muž neláká na hvězdné herce, kteří jinak s bratrským režisérským duem rádi a ochotně spolupracují. Nevyvolá tolik salv hlasitého smíchu jako Big Lebowski (1998) a nemá tak hustou apokalyptickou atmosféru jako Tahle země není pro starý (2007). Ale Coenové se – co se týče absurdních dialogů a situačních gagů – ukazují ve vrcholné formě. A pro někoho mohou být…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].