Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Politici proti bankám

Zavedení bankovní daně může být rozumný nápad, s útokem na banky se to ale nesmí přehnat

Bankéřům dnes sice už nehrozí, že je fyzicky napadnou naštvaní klienti, jako to vypadalo na počátku krize, zato však čelí hrozbě neméně závažné – razantnímu zpřísnění podmínek pro své podnikání. Není to jen proto, že se na ně kvůli rozpoutání ekonomické krize naštvali politici, z nichž někteří za jejich chyby zaplatili kariérou. Hněv vůči bankám stupňuje i to, že se jim začalo opět až překvapivě rychle dařit.
Nejde však jen o emoce. Ve hře je samozřejmě hlavně snaha učinit finanční sektor odolnějším vůči budoucím krizím. Bohužel, horečná příprava opatření na všech možných frontách nemusí vést k nejlepším výsledkům. A vstoupí-li do hry politika, jako je tomu v případě zavedení bankovní daně, o níž měl jednat minulý víkend summit G 20, může to zkomplikovat oživení ekonomik.

Obklíčení finančníci

Téměř jistě se banky nevyhnou zpřísnění regulace, tedy kromě jiného tlaku na zvýšení kapitálu a na omezení některých aktivit. Na stole je snaha omezit některé segmenty finančního trhu a zakázat některé operace (německé stop určitým spekulacím na pokles ceny – prodejům nakrátko), snaha omezit svobodu hedgeových fondů (proti čemuž se v EU staví Británie a poněkud překvapivě i Česko) či nikdy nekončící debaty o tzv. Tobinově dani – zdanění všech finančních operací speciální daní.

Jak přesně dopadne v Evropě diskuse o nových pravidlech, nevíme, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].