Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nervozita stoupá

Nejen Američany čeká v Afghánistánu rok, který rozhodne

Válka v Afghánistánu prožívá těžkou chvíli. Samozřejmě ne poprvé, ostatně to se dá v téměř deset let trvajícím vojenském tažení čekat. Jenže ještě nikdy nedošlo ke střídání vrchního velitele tak dramatickým způsobem a v tak nevhodnou chvíli. Americké odhodlání uspět v Afghánistánu se dostává do kritické fáze.


Já to říkal

Vrchní velitel vojáků NATO v Afghánistánu Stanley McChrystal neudržel nervy na uzdě a svoji frustraci z názorových sporů s politiky svěřil reportérovi magazínu Rolling Stone. Novináři byl umožněn k McChrystalovi a jeho poradcům velkorysý přístup a zaznamenal řadu jejich velmi neformálních debat, například v pařížském hotelu, kam McChrystal přiletěl přesvědčovat Francouze o své afghánské strategii. Čtenáři se tak mohli dozvědět, že prezident Barack Obama je „ustrašený“, prezidentův bezpečnostní poradce James Jones je klaun, zatímco na otázky novináře ohledně viceprezidenta Joea Bidena generál odpovídá slovy: „A to je kdo?“ Nejmenovaný francouzský ministr, s nímž měl generál schůzku, je pak podle McChrystalova poradce „pěknej kokot“ (fucking gay).

Generál věděl, co v Rolling Stone vyjde, text před publikováním četl. Předem se tedy Obamovi omluvil, to ale nepomohlo. Obama McChrystalovi nařídil přiletět hned do Washingtonu, kde ho k překvapení mnoha lidí s okamžitou platností odvolal. Na jeho místo pak povolal patrně nejrespektovanější postavu americké generality,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].