Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Evropa je jako korálový útes

Evropská unie zažívá nejhlubší krizi od svého vzniku, přiznává to i německá kancléřka Angela Merkelová. Právě její nerozhodnost a malou ochotu Němců pomoci Řecku dnes komentátoři považují za hlavní problém evropského projektu. Ztratilo Německo zájem o Evropu? Mluvili jsme s Josefem Joffem, šéfem zahraničního oddělení Süddeutsche Zeitung, dnes vydavatelem týdeníku Die Zeit a předním německým komentátorem světového dění.

Pane Joffe, myslíte si, že mají dnes politici těžší úděl než v minulosti?

Politika je dnes tvrdší hra než dříve. Autorita politiků je totiž čím dál tím nižší a současně se na politickém procesu podílí čím dál více lidí, kteří je úplně za všechno kritizují. Politologové by řekli, že se zvýšila participace na politickém procesu, projevem toho jsou i nevládní sdružení a blogeři. To dříve nebylo – ještě před dvaceti, třiceti lety se politika „dělala“ v poměrně malém okruhu elit. Takový Konrad Adenauer měl sice také strašně moc práce, ale měl více času na rozhodnutí a nemluvilo mu do toho tolik lidí.

V posledních třech letech museli evropští politici řešit dlouho nevídané krize a často přitom působili poněkud bezradně. Vidíte po těchto zkušenostech nějaké vlastnosti, které by dnes každý úspěšný politik měl mít?

Existují vlastnosti, které musí mít každý dobrý politik bez ohledu na aktuální dění. Musí svému řemeslu, politice, rozumět stejně jako inženýr rozumí stavbám, které staví, jako lékař orgánům, které operuje. Musí mít hroší kůži, nesmí se nechat ovlivňovat a ničit komentáři v novinách. Musí mít cit pro politické nálady v zemi, pro požadavky doby, někdy jim naslouchat, jindy se jim zase postavit. Politik musí umět vést, nejen se hýbat tam, kam vane vítr. Řekl bych ale, že dnes, více než kdy dříve, musejí politici rozumět ekonomickým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].