Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Co jsou vlastně zač

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Když nám kalendář ukázal, že příští týden budou dva dny volna, znamenalo to pro nás nejen fakt, že musíme připravit toto dvojčíslo. Zároveň jsme si také říkali, že je zvláštní, jak tento červencový svátek bereme automaticky, bez přesnější představy, co vlastně Cyril a Metoděj pro nás znamenají. Ano, každý dokázal tu lépe, tu hůře vyjmenovat nějaké historické souvislosti, ale nebylo to ono. Proto jsme se rozhodli, že se na zmiňované dobrodruhy podíváme.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Automatičnost chování a přijímání opakovaných událostí ale nesouvisí jen se svátky. Stačí se podívat na aktuální debatu o boji s korupcí. Všichni se předhánějí v různých návrzích, co je třeba přijmout za zákony, ale ještě nepadlo ani slovo o tom, že by se mělo něco udělat s největší žábou na prameni – protikorupční policií. Prostě ji nikdo už nebere vážně. Není divu, za celou svoji existenci se jí nepodařilo chytit jedinou velkou rybu. Doufejme, že tato automatičnost brzy skončí a tak důležitý útvar změní své způsoby. Jak se dostal do dnešní situace a co to pro svobodnou společnost této země znamená, najdete na str. 18–21 od Jaroslava Spurného.

A pokračujme dále – všude nás obklopuje roztomilý Krteček, ale o jeho autorovi Zdeňku Milerovi toho víme stále málo (viz článek Petra Třešňáka). Pořád kolem nás probíhá masivní odebírání dětí, ale mnozí to automaticky přijímají s tím, že je to logické, protože se to týká těch druhých (viz článek Hany Čápové).

Zároveň však potěší, že není automatické to, že když si Václav Klaus zamane někoho jmenovat velvyslancem, tak vláda hned poslechne. Prezident chtěl odměnit Vlastimila Tlustého za pomoc při shození kabinetu Mirka Topolánka velvyslaneckým postem, ale Jan Fischer řekl ne. Více v článku na str. 24–25.

Vždy něco končí a něco začíná. V tomto čísle vychází poslední díl seriálu o českých intelektuálech, který psal Pavel Kosatík. Patří mu za něj velký dík, protože nás provedl po myšlenkovém zázemí zdejší společnosti. Už teď přemýšlíme o tom, jaký nový seriál pro vás připravíme. Pokud máte nápad, tak nám napište. V tomto čísle se naopak vracejí sloupky novináře Jindřicha Šídla.

Závěrem bych jen rád připomněl, že další číslo najdete na stáncích či doma ve schránkách 12. července. Mezitím si můžete číst aktuální komentáře a postřehy na www.respekt.cz (sloupky redaktorů).

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].