Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Bydlet s Rejnokem

Příznivci architekta Jana Kaplického jsou na dobré cestě dočkat se první opravdu velké stavby svého oblíbence v Česku. Nebude to v Praze, to ale asi nikdo nečeká. Tím místem připraveným na koňskou dávku futurismu ve svém veřejném prostoru jsou České Budějovice a má jít o koncertní síň ve tvaru obřího rejnoka. Budějovická radnice přitom k jeho stavbě učinila minulý týden zásadní krok – v jednom z místních parků schválila změnu územního plánu a vyhradila tak pozemek, kde by se měl Rejnok „vznášet“.

Jenže stavba má stát dvě miliardy korun a radnice prohlásila, že žádné peníze nedá. Jihočeská společnost přátel hudby, která se chystá koncertní dům se dvěma sály pro celkem 1400 lidí provozovat, je chce sehnat od zahraničních donátorů. To celé působí nejistě. V dnešní době investovat dvě miliardy do koncertní síně bez přímého angažmá města nevypadá jako lákadlo pro soukromé investory a pro mnohé obyvatele města určitě ani jako rozumný nebo dokonce smysluplný projekt.

Jenže existuje hranice mezi tím, co dnes je a není rozumné? Každý den se v tomto státě utápí velmi „nerozumné“ peníze ve stavbách, u nichž všichni vědí, že by se daly postavit podstatně levněji. Dále nepůjde jen o hudbu, ale o víceúčelové koncertní a kongresové centrum. České Budějovice v něm získají světový unikát, který město bezesporu proslaví, přitáhne lidi, kteří město dál oživí a budou v něm utrácet peníze.

Vyplatí se to za dvě miliardy? To je podstatná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].