Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

V hlídkách budeme pokračovat

Je dosti zvláštní, že pětadvacetiletá studentka politologie vyjednává spolu s Alexandrem Vondrou a Karlem Schwarzenbergem o příští zahraniční politice Česka. A přesto se přítomnost Kristýny Kočí, sebevědomé a ambiciózní poslankyně za Věci veřejné, v nejvyšší politice stává skutečností. Studovala ve Francii, podporuje pořádkové hlídky v ulicích a brání se mediální nálepce, že je „poněkud digitální“.

Vyjednáváte o vládě, přitom jste pořád ještě studentka. Nemáte právě teď zkouškové období?

Mám před sebou jen odevzdání diplomové práce a státnice, jinak mám všechno v indexu zapsané. Snad kromě jedné práce, kterou ještě musím napsat. Bohužel nejsem úplný šprt. Už loni jsem si slibovala, že vydržím do předčasných voleb v říjnu a hned po volbách se na to vrhnu a konečně odpromuji. Moji rodiče mi to nemůžou zapomenout.

Takže nemají z vašeho vstupu do politiky radost?

Když k nim přijdu na nedělní oběd, tak neslyším: Co nového s vládou? Vůbec ne. Spíš: Kdy budou ty státnice? Můj vstup do politiky nepodporovali. Rodiče si ani nepřáli, abych šla studovat politologii, to je pro ně pavěda. Oba dva vystudovali Matematicko-fyzikální fakultu UK a chtěli, abych studovala alespoň ekonomii, něco exaktního. Já jsem ale velký rebel a stejně jsem si šla za svým. Nemohla jsem k nim pak chvíli dokonce chodit ani na ten nedělní oběd.

Rebel? V deníku Právo o vás napsali, že působíte naopak „poněkud digitálně“.

A v Reflexu zase napsali, že působím jako kyborg. Možná tak působím na lidi, mají pochyby, jestli si skutečně myslím to, co říkám. Ale neřekla bych, že působím nějak digitálně. Sice jsem nikdy neměla čas chodit na večírky, na nějaké velké paření. Od druhého ročníku jsem pracovala na plný úvazek a k tomu jsem profesionálně trénovala mladší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].