Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Hlasité obavy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jedno video a takový povyk. Herci Jiří Mádl, Martha Issová a režisér Petr Zelenka natočili klip, který drsně vyzývá mladé lidi, aby přesvědčili své prarodiče nevolit levici. Názory na video se zásadně liší, je tomu tak i v redakci Respektu, kde najdete škálu od nadšení až po ostrý nesouhlas.

Na videu tudíž není podstatné, komu se líbí a komu ne. Pozoruhodná je debata kolem toho klipu, která budí dojem, že Mádl, Issová a Zelenka jsou adepty na příští premiérský post. Okamžitě se rozjely sociologické úvahy, koho volí staří lidé, kde žijí voliči levice a pravice, chtějí mladí lidé vyvraždit důchodce a jsou vlastně tvůrci klipu demokraty?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Autor těchto řádek se přidává k těm, kterým se ten klip nelíbí. Důvod? Už při vajíčkové aféře jsme loni v Respektu napsali, že "ČSSD uměle vyvolala cosi, co nemusí být snadné uklidnit“, a to střet mladé a starší generace. "Stavět do protikladu mladé a staré je ze strany sociálních demokratů nezodpovědné. Kvalitně se postarat o seniory je nutné a musí to být pilířem každé moderní společnosti. To však přece není v rozporu s tím, že jsou zapotřebí i tvořiví lidé, kteří vydělávají více peněz. Televizní záběry byly v tomto výmluvné. Mladí lidé házejí vajíčka na politiky na tribuně a mezi těmito dvěma tábory sedí na židličkách zmatení důchodci, kteří přišli Paroubkovi poděkovat.“

Klip Mádla, Issové a Zelenky může být dalším krokem k vytváření tohoto napětí. Je tu však jedno vážné ale. Trojice tvůrců se nechystá kandidovat do sněmovny, není to vyhlášení předních intelektuálů ani založení nějaké občanské organizace. Je to svobodný výkřik protestu, ve kterém je jasná nadsázka. Jestli nejsme schopni si jí všimnout, tak je to s námi vážnější, než se zdá.

Problém je spíše v tom, do jaké situace klip přichází. Občanští demokraté léta vytvářejí nebezpečné napětí mezi zaměstnanými a nezaměstnanými. Ti bez práce jsou často vyobrazováni jako spodina a příživníci. Jako by člověk neměl právo na neúspěch a pomoc. Sociální demokraté zase podporují pnutí mezi mladými a starými. To jsou riskantní strategie, nikoli jeden provokativní klip.

Pohoršovat se nad Mádlem, Issovou a Zelenkou je lehké, dobře se na tom sbírají body, protože člověk působí uvědoměle. Řešme ale především to, co stojí za tím klipem. Obava z nástupu komunistů k moci a obava, že hlas mladých nebude vyslyšen. A o nich píšeme na str. 18–20 a také na str. 24–25.

Závěrem bych vás rád pozval k účasti na našem novém internetovém projektu, který se jmenuje Vaše volby. Na stránce vasevolby.cz budete moci prostřednictvím mikroblogů diskutovat o tématech souvisejících s volbami. Najdete tu také předvolební články Respektu od roku 1990, dále videa, ankety. Nejzajímavější příspěvky se pak objeví i v tištěném Respektu. Vše se spouští 5. 5. v 5.55.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2010 pod titulkem Editorial: Hlasité obavy