Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Pojďte bydlet k nám

Pro housky jen kousek. (Vlevo Uta Dietzelová, vpravo Anne Pfeilová) • Autor: Tomki Němec
Pro housky jen kousek. (Vlevo Uta Dietzelová, vpravo Anne Pfeilová) • Autor: Tomki Němec

Vylidněné město Görlitz láká inzerátem nové obyvatele k bydlení na zkoušku

Dlouhá léta žila Uta Dietzelová na vesnici, a proto má teď na nové bydlení vysoké nároky. Má ráda klid, byt musí mít velkou terasu na jižní stranu a v blízkosti park. A bez místa na stání pro svůj volkswagen se také neobejde.

Před třemi lety se tato sedmačtyřicetiletá učitelka stala ředitelkou jedné střední školy v saském městě Görlitz a od té doby musela denně dojíždět z vesnice vzdálené asi padesát kilometrů. Se změnou adresy však stále váhala, dojíždění je sice únavné a drahé, ale zároveň nechtěla opustit božský klid a zelené okolí. Pak ale vyšel v novinách překvapivý inzerát: „Kompletně zařízený třípokojový byt na týden bydlení úplně zdarma,“ který Utu Dietzelovou nalákal ke změně.

Radnice saského města Görlitz tímto inzerátem přesvědčuje obyvatele, aby se z periferie přestěhovali do centra. Zároveň město společně s univerzitou v Drážďanech využívá bydlení chtivé zájemce pro výzkum, jak prolomit nebezpečný trend ubývání obyvatel ve východoněmeckých městech. V některých během uplynulých dvaceti let zmizela až třetina obyvatel.
„Už rodiče mi říkávali, že v centru města je špatný vzduch. Sama si také ještě pamatuji, že byty měly společnou toaletu na chodbě. Tento projekt je pro mne možností vyzkoušet si, jak se město změnilo,“ říká Uta Dietzelová, která tedy už několik dní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].