Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vzestup zbytku

Nadvláda Západu nad světem definitivně končí

Z té skupinové fotografie je snadné vyčíst, proč se o dubnu 2009 budou asi učit studenti historie i za sto let. Na závěrečném snímku z londýnského summitu G 20 jsou důležité především otazníky, které vám při prohlížení naskočí: k polovině tváří nejvýznamnějších státníků světa, kteří v Londýně zrovna hledali cesty z nejhorší hospodářské krize minulých osmdesáti let, totiž zřejmě nedokážete přiřadit jejich jména.

Barack Obama to poznání formuloval na summitu jasně: „Už nikdy nebudou problémy tohoto světa řešit někdo jako Roosevelt a Churchill u sklenky whisky.“ Západní státníci si v minulých měsících poprvé skutečně uvědomili, že už jsou na zvládnutí hospodářské krize příliš malými pány. A že k jejímu vyřešení musejí přizvat i zástupce rychle se rozvíjejících nezápadních ekonomik.

V Londýně tak začal proces, který může být z dlouhodobého hlediska jedním z nejdůležitějších výsledků současné krize. Neroste před námi ještě žádná světová vláda a není zatím moc jasné, jak výrazně se například Indie, Indonésie, JAR nebo Saúdská Arábie nakonec podílely na přípravě komuniké summitu. Londýn ale přinesl novou, globální politickou instituci pro řešení globálních problémů – platformu zemí G 20, které dohromady zahrnují více než 80 procent světové ekonomiky.

Svět zítřka už jiný nebude – i Češi se budou muset učit jména asijských a jiných nezápadních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].