Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Co je s lichtenštejnským seznamem?

I když to zní neuvěřitelně, ministr Kalousek údaje z lichtenštejnské banky ani po necelém roce ještě nedostal. Pro připomenutí, disk s citlivými údaji o klientech a jejich penězích na kontech lichtenštejnských nadací prodal německé tajné službě pracovník banky LGT.

Ministr Kalousek získal před časem seznam českých majitelů kont v lichtenštejnské bance (možná ve více bankách). Nějak mi unikla informace, jak s ním naložil. Na západ od nás obdobný seznam vedl k řadě obvinění z krácení daní.

JIŘÍ HEJNÝ, PRAHA 8

Ptali jsme se tiskového oddělení ministerstva financí, protikorupční policie, Ústředního finančního a daňového ředitelství:

I když to zní neuvěřitelně, ministr Kalousek údaje z lichtenštejnské banky ani po necelém roce ještě nedostal. Pro připomenutí, disk s citlivými údaji o klientech a jejich penězích na kontech lichtenštejnských nadací prodal německé tajné službě pracovník banky LGT. Může to být cenný materiál, protože by odhalil podvodníky, kteří krátili stát na daních a peníze si ulívali do daňových rájů – mimo jiné právě do Lichtenštejnska. Suma, o kterou připravili své mateřské země, se odhaduje na čtyři miliardy korun. Česko, stejně jako třináct dalších zemí, stojí v řadě, až jim německá policie data pošle. Zatím se tak nestalo, německá strana se prý omezuje na vyjádření, že seznamy analyzuje a „čistí“. V síti německé policie už na základě údajů z lichtenštejnského DVD uvízlo asi čtyři sta podezřelých, ale odsouzen byl jen jeden. Bývalý šéf Deutsche Post Klaus Zumwinkel dostal podmínku a pokutu milion eur. Pokud německá strana nakonec údaje pošle, je otázka, co si s nimi zdejší vyšetřovatelé počnou. Informace jsou staršího data a není vyloučeno, že daňové zločiny už budou promlčené. Údaje mohou být jenom pomůckou pro další dokazování, což bývá v českých poměrech kámen úrazu. Stačí vzpomenout na případ Jiřího Čunka, který úspěšně tvrdil, že peníze na jeho kontě mu poslal jakýsi dárce z rodiny. Přestože tedy nemáme v ruce žádné konkrétní informace z lichtenštejnských kont, daňové úřady tvrdí, že se kvůli německému skandálu podívaly podrobně na možné zdroje úniků, tedy na nadační fondy, které posílají peníze do ciziny. Kontroly by měly začít už brzy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2009 pod titulkem Co je s lichtenštejnským seznamem?