Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Kde domov tvůj

Boža a jeho kamarádi z Národní patří ke zhruba pěti stům pražských bezdomovců, kteří z neochoty podřídit se přísnému režimu nevyužívají lůžka v azylových domech. Tato společnost představuje nejviditelnější skupinu lidí bez domova – vzhledově zanedbaných, často s návykem na alkohol.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Janeček: "Ať si žijí, ale jinde." - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Janeček: "Ať si žijí, ale jinde." - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Pro Božu je to úspěšný den: ještě nejsou ani dvě odpoledne a on už s kamarády dopíjí třetí láhev vína. Před metrem na Národní třídě v centru Prahy se mravenčí lidé, tu a tam někdo z davu vrhne k Božově skupince otrhaných vagabundů zvědavý či pobouřený pohled.

Většina pravidelných kolemjdoucích si ale už zvykla. „Proč je nutit, aby žili jako my?“ (Sociální pracovnice Judita Feuersteinová)Prostory kolem stanice metra Národní třída jsou totiž vedle Václavského náměstí a Hlavního nádraží dávnou pevností pražských bezdomovců. Přitáhla je sem možnost vyžebrat si u mnoha kolemjdoucích trochu peněz a hned je v blízkém Tesku proměnit za laciný alkohol. Město se už nezvaných hostů na Národní různě snažilo zbavit: odstranilo lavičky, na kterých posedávali, a dalo vykácet stromky, pod nimiž pospávali. Bez úspěchu. Teď do boje vytáhl nový lídr – radní pro sociální oblast Jiří Janeček (ODS). Ohlásil, že donutí lidi bez domova sbalit si igelitové tašky a opustit městské centrum. Zpráva vzbudila zvědavost. Je totiž trochu nejasné, jak chce radní svého záměru docílit. Stejně tak je zajímavá otázka, proč nám bezdomovci v ulicích vadí a co jsou vlastně zač.

Peloton ujel

„Takhle jsem zvyklý žít a nikdo mě už nepředělá,“ říká Boža. Rodák z Prahy žije na ulici od svého propuštění z věznice před necelými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].