Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Je třeba jednat rychle

Sociální demokraté představili svůj „balíček“ opatření na vypořádání se s finanční krizí. Počítá s podporou investic a exportu, obnovením daňové progrese i více penězi pro regiony. Čerstvé návrhy současné vlády, především úvahy o snížení daní a sociálních odvodů, jdou opačnou cestou. Které řešení je lepším lékem na krizi jsme hovořili s Jiřím Rusnokem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Rusnok - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Rusnok - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Sociální demokraté představili svůj „balíček“ opatření na vypořádání se s finanční krizí. Počítá s podporou investic a exportu, obnovením daňové progrese i více penězi pro regiony. Čerstvé návrhy současné vlády, především úvahy o snížení daní a sociálních odvodů, jdou opačnou cestou. Které řešení je lepším lékem na krizi jsme hovořili s Jiřím Rusnokem.

Podle opozičních politiků vláda kalí vodu. Kvůli nečinnosti v době nastávající krize prý budou dopady mnohem hlubší, o práci přijdou stovky tisíc lidí. Co si o tom myslíte?

Role vlády v době krize se trochu démonizuje. V otevřené ekonomice, jakou je Česko, toho politici příliš nezmůžou. Zvláště v situaci, kdy každoročně padne osmdesát procent výdajů rozpočtu na povinné položky jako sociální dávky a provoz úřadů. Jde především o to, že krize přichází zvnějšku a nikdo tady nedokáže odhadnout, jak dramatická by ta reakce měla být. Všechno něco stojí a ukvapená rozhodnutí hrozí velkým zadlužováním. Horší je, že parlament se dnes potácí v polofunkčním stavu a žádné pořádné operativní reakce prakticky není schopen. Vláda tu situaci možná dlouho podceňovala, žádné fatální zpoždění přesto nevidím.

Sociální demokraté představili i konkrétní plán, jak s krizí aktuálně bojovat. Jsou ty návrhy jako obnova investičních pobídek pro firmy, posílat více peněz regionům nebo změnit daně rozumné?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].