Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Soukromé slunce

Co s letargií teď, když příkazem shora bude světla zase méně, neboť od neděle nám setmění posunuli někam do doby oběda. Není jiná možnost než si trochu denního světla nakoupit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Čtvercové stolní slunce - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Čtvercové stolní slunce - Autor: Archiv • Autor: Respekt

„Letargičtí mají být položeni na světlo a vystaveni paprskům slunce,“ tento citát starořeckého lékaře Aretaua je údajně nejstarším dokladem o energizujících účincích pobytu na světle. Jenže co s letargií teď, když příkazem shora bude světla zase méně, neboť od neděle nám setmění posunuli někam do doby oběda. Není jiná možnost než si trochu denního světla nakoupit.

Na trhu jsou třeba žárovky značky Verilux. Stojí asi desetkrát víc než běžné (280 korun) a za tu cenu nabízejí paprsky o všech vlnových délkách od infračervených po ultrafialové, což dohromady skládá světlo plnospektrální, bílé jako v letním dni, pod nímž dokonce i ve sklepě rostou květiny. Komu by to nestačilo, může si opatřit „simulátor slunce“ (značka HappyLite). Tato stolní varianta sluníčka je vlastně velmi silná lampa, kterou člověk na sebe namíří a nepozorovaně se mu zvedá nálada. Další přístroj zase zařídí soukromý východ slunce (například značka Philips). Krátce před vstáváním se zvolna rozsvítí a člověk se probere do rozzářené ložnice, aby zjistil, že to, co vidí za oknem není ohořelá roleta, ale svět.

Jakkoliv to zní nepravděpodobně, nesmysl to není. Psychiatr Ján Praško už dvacet let podrobuje světelné terapii své pacienty se sezonní afektivní poruchou, tedy depresí, která propuká právě v době krátkých dní. Mechanismus vzniku této poruchy je složitý, pravda ale je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].