Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Rozpočet z nouze

První čtení státního rozpočtu, které zafixuje příjmy a výdaje, parlamentem prošlo. Je to dobrá, nebo špatná zpráva? Z čistě ekonomického (nebo čistě účetního) pohledu je to zpráva špatná.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Macháček - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Macháček - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

První čtení státního rozpočtu, které zafixuje příjmy a výdaje, parlamentem prošlo. Je to dobrá, nebo špatná zpráva? Z čistě ekonomického (nebo čistě účetního) pohledu je to zpráva špatná.

Rozpočet, jehož základní parametry byly vypracovány v červnu, vychází zjevně z příliš optimistických odhadů růstu ekonomiky. Vládní odhady růstu hospodářství (tedy i výběru daní) jsou dokonce vyšší než prognózy centrální banky, které budou revidovány směrem dolů. Analytické týmy soukromých finančních institucí počítají s mnohem menším růstem, někdy i o dvě procenta nižším, než praví vládní odhady.

Z tohoto pohledu by bylo lepší, kdyby si vláda nad rozpočtem znovu sedla a seškrtala příjmy a výdaje. Přestože to požaduje sociální demokracie nebo skupina poslanců ODS kolem Vlastimila Tlustého, není na tom zkrátka nic špatného ani bůhvíjak vyhroceně politického. Přepracovat parametry rozpočtu se však ministrovi financí kvůli napjaté politické atmosféře nechce.

Stejně tak rozumný je další návrh opozice, která požaduje, aby vznikla parlamentní komise, která se bude zabývat dopady finanční krize na Českou republiku. Takové komise totiž vznikly už prakticky všude v západní Evropě a pro české provinční poslance by vůbec nebylo na škodu vyslechnout si hlasy ekonomů a finančníků, kteří mají povědomí o tom, co se ve světě děje.

Na druhou stranu, nežijeme ve vzduchoprázdnu, a je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].