Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Siesta po hladovce

Ministryně obrany Vlasta Parkanová si z Londýna tiše přivezla výbušný dokument: mezistátní smlouvu o pobytu amerických vojsk v Česku. Tím, že ji na schůzce NATO podepsala, jsou už připraveny všechny „papíry“ nutné ke vzniku americké radarové základny v Brdech – a jejich ratifikace v parlamentu se kvapem blíží.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Známé tváře zmizely. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Známé tváře zmizely. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Ministryně obrany Vlasta Parkanová si z Londýna tiše přivezla výbušný dokument: mezistátní smlouvu o pobytu amerických vojsk v Česku. Tím, že ji na schůzce NATO podepsala, jsou už připraveny všechny „papíry“ nutné ke vzniku americké radarové základny v Brdech – a jejich ratifikace v parlamentu se kvapem blíží. Protože počet protivníků radaru zůstává v české veřejnosti setrvale na dvou třetinách populace, očekával se touto dobou ostrý boj mezi odpůrci a zastánci radaru. Místo toho ale panuje klid. Občanská iniciativa Ne základnám, která v létě úspěšně vzbouřila veřejné mínění a jejíž antiradarovou petici podepsalo více než sto tisíc lidí, najednou zmizela. Co se stalo?

Přetržený řetěz

Dveře slavné kanceláře jsou zamčené a přilepená cedule hlásí „K pronajmutí“. Centrum občanské iniciativy Ne základnám v pražské Bělehradské ulici už ničím nepřipomíná to živé místo, kde stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek ještě na začátku léta za přítomnosti médií dodával sílu hladovějícím aktivistům mezinárodní Humanistické strany Janu TamášoviJanu Bednářovi. Přestože oba vůdčí duchové protiradarového protestu nakonec svou hladovku po třech týdnech ukončili bez úspěchu (Topolánkova vláda nesplnila ani jednu z jejich podmínek), slíbili, že boj poběží dál: formou řetězové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].