Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Na tohle se kouknu

Získat přehled o majetkových poměrech politiků je v Česku ještě pořád složité. Ne, už tak v Nové Pace, kde se starosta se svými radními rozhodl jít cestou zveřejnění „bez podmínek“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nemáme důvod něco tajit. (Starosta Cogan) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Nemáme důvod něco tajit. (Starosta Cogan) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Získat přehled o majetkových poměrech politiků je v Česku ještě pořád složité. Ne, už tak v Nové Pace, kde se starosta Josef Cogan se svými radními rozhodl jít cestou zveřejnění „bez podmínek“.

Je to naše heslo

Ty uvozovky jsou důležité. Veřejní funkcionáři už dnes podle zákona o střetu zájmů informace o svých účtech zpřístupňují, ale není to jen tak. Zvídavý občan se musí osobně zaregistrovat na úřadě, na němž jejich delegáti působí. Poté, co uvede své rodné číslo a trvalé bydliště, získá sice přehled o dluzích, příjmech a podnikatelských aktivitách vybraného delegáta, ale dále je nesmí šířit. Poslanci zákon nedávno novelou zjednodušili, ale prezident Klaus jejich krok v polovině května vetoval jako „zbytečný zásah do soukromí“.

V Nové Pace si čekání na to, zda poslanci Klause do konce června přehlasují (vypadá to, že se tak stane a novela projde), zpestřili ráznou akcí. Místní rada jednohlasně odklepla, že nehledě na velkou politiku informace o svých majetkových poměrech na začátku prázdnin zveřejní. A to přímo na novopackém webu, aby se zájemci nemuseli registrovat ani na internetu ani u tajemníka radnice. „Prostě nám to přijde jednodušší. Informace se dostanou k lidem a tajemníkovi nepřibude papírování,“ říká starosta Josef Cogan vystupující pod sdružením Sportovci pro Novou Paku (v minulosti společně se svými kolegy zařídil občanům třeba odvoz odpadu zdarma nebo zrušení poplatků pro pejskaře).

„Nevím, proč je kolem toho takový humbuk. Ať si každý klidně zkontroluje, v jakých firmách radní figurují nebo jaký majetek za poslední rok nabyli,“ říká starosta Cogan. Mezi kolegy jeho přístup žádné nadšení nebudí. Právě naopak – někteří starostové jej obvinili z podbízení se voličům. „Své zákonné povinnosti si samozřejmě splním, ale nějaká populistická gesta v podobě zveřejňování majetkového přiznání na internetu rozhodně dělat nebudu. U nás budou informace po předchozí registraci k nahlédnutí u tajemníka přesně tak, jak ukládá zákon,“ rozčiloval se třeba starosta Jičína Martin Puš v deníku MF Dnes. I předsedovi Sdružení místních samospráv se to zdá trochu moc: „Dají-li se tyto informace na internet, bude to, jako by se někdo volně procházel u mě doma.“

Cogana tenhle pohled trochu vyvádí z míry. „Do voleb jsme vstupovali s tím, že budeme otevřenější a transparentnější. Rozhodnutí zveřejnit majetkové poměry není žádný výkřik do tmy,“ zlobí se novopacký starosta a vyjmenovává předcházející vstřícné kroky své radnice. „Zveřejňujeme na webu všechny zápisy z jednání zastupitelstva a také, kdo a jak hlasoval. Za pár korun si občané u nás mohou vyzvednout cédéčko s audiopřenosem ze zastupitelstva. I jednání rady jsou ve většině případů přístupná občanům, i když to není povinné. Je to prostě jenom další krok,“ vysvětluje Cogan.

Informace o majetkových poměrech pěti radních by se na internetu měly objevit v první polovině července. Je jasné, že ne všichni obyvatelé devítitisícové Nové Paky už o plánovaných změnách vědí. „Netušil jsem, že se něco podobného chystá, ale určitě je to dobrý nápad. Na obecní web občas zajdu, takže se kouknu,“ říká Vojtěch Morávek, zaměstnanec expedičního oddělení místní firmy. „Jo, o tom vím,“ přerušuje tazatelku prodavačka Martina Šecová. „Nahlížet na radnici do nějaké kartotéky bych nikdy nešla, ale na internetu? Proč ne?“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 23/2008 pod titulkem Na tohle se kouknu