Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jsou dlažební kostky na pražské pěší zóně z židovských náhrobků?

Nedávno se o pražské židovské čtvrti mluvilo hlavně v souvislosti s provokací českých neonacistů na výročí zběsilého vraždění a ničení tzv. křišťálové noci v Německu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Nedávno se o pražské židovské čtvrti mluvilo hlavně v souvislosti s provokací českých neonacistů na výročí zběsilého vraždění a ničení tzv. křišťálové noci v Německu. Slyšel jsem ale, že i my ostatní – ať chceme nebo ne – také šlapeme na pražské pěší zóně, tzv. Zlatém kříži, po zlikvidovaných památkách – dlažbě vyrobené za komunistického režimu ze zničených židovských náhrobků. Co je na tom pravdy?



Josef Pepíno Maraczi

Ptali jsme se Tomáše Krause, tajemníka Federace židovských obcí v České republice.

Dále jsme vycházeli z časopisu Roš Chodeš.

„Dlažební kostky, které měly na rubu hebrejské nápisy, jsem viděl na vlastní oči. Nevím sice úplně přesně, odkud pocházely, ale údajně se jimi dláždil nejen Zlatý kříž, ale celá královská cesta počínaje Celetnou ulicí, což byla akce, která probíhala někdy v osmdesátých letech minulého století. Po roce 1989 jsme se samozřejmě zajímali, co se za komunismu s židovskými hřbitovy vlastně dělo, a zjistili jsme, že se náhrobky z těch desítek zdevastovaných a téměř zaniklých hřbitovů masově rozprodávaly nejrůznějším kamenickým firmám. Nedávno jsem se dokonce dočetl, že v tomto ,byznysu‘ měl prsty proslulý ,kmotr‘ Mrázek. Jak to probíhalo a kolik náhrobků padlo třeba právě na ,výrobu‘ dlažebních kostek, nemáme zdokumentováno,“ říká Tomáš Kraus.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].