Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Kdo zaplatí „zlidštění“ satelitní zástavby?

Všímá si někdo bezhlavého stavění kolem Prahy?

Všímá si někdo bezhlavého stavění kolem Prahy? Nových domů přibývá, ale tomuto zalidnění neodpovídají komunikace a další infrastruktura (třeba základní a mateřské školy). Co na to ministerstva a samotné obce? Developeři a realitky si nahrabou a černého Petra nechají obcím a státu, tedy nám daňovým poplatníkům.


Martin Patřičný, Kralupy nad Vtavou

Zeptali jsme se náměstka ministra pro místní rozvoj Petra Pávka, mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky a starostky obce Hostivice Ivy Koptové.

Pávek: „Zmíněná situace je velmi závažným problémem. Nekontrolovaná satelitní výstavba v okolí Prahy a dalších velkých měst je proti principům udržitelného rozvoje a ochrany půdního fondu. Obce však mají velmi silný nástroj, jak se bránit – a tím je územní plánování. Pokud obec povolí podobné projekty, musí její obyvatelé nést důsledky takového rozhodnutí.“

Hanzelka: „Nám tento problém nepřísluší, protože stát se stará jen o dálnice a silnice první třídy, ostatní komunikace spadají pod obce.“

Koptová: „Na útok developerů nebyly obce připraveny a předchozím zastupitelstvům, která je sem v 90. letech pustila, těžko něco vyčítat. Navíc sedláci, kteří dostali ornou půdu v restitucích, chtěli samozřejmě na prodeji půdy zbohatnout. Jaký byl hlavní důvod k tehdejší změně územního plánu, který s tak rozsáhlou bytovou výstavbou nepočítal, nevím.

Teď se jedná o novém územním plánu, ale zastupitelstvo si takovou těsnou zástavbu nepřeje. Ve hře je jen projekt deseti vil. Developeři za mnou sice chodí stále, ale když slyší naše tvrdé podmínky (vybudování školek, školy, obchodů, komunikací, zastávek pro MHD), jsou zklamáni a namítají, že jejich předchůdci to dělat nemuseli. Je pravda, že v původní zástavbě není dnes nic a lidé si chodí stěžovat, proč pro ně nezřídíme třeba školku. Obci však na to chybějí finance. Řada lidí, kteří bydlí v nových domech, platí daně stále v Praze, kde si drží byty, a ne v naší obci.

Peníze na chybějící školku a případně i základní školu se snažíme nyní řešit se zájemcem o nový vilový projekt. Pokud investor chce investovat, musí do obce něco přinést a snažit se, aby lidi tady mohli žít a nejen přespávat, jinak nemá šanci.

Chybějící komunikace u domků z předchozích projektů teď investor dokončuje a předává obci. Chceme komunikace převzít jen tak, abychom je mohli uklízet, takže jednáme o tom, aby investor uhradil i čisticí stroj, protože obecní je v havarijním stavu. Samozřejmě že uvažujeme i o evropských a státních dotacích, ale nikdo vám nezaručí, že vám je dají.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2007 pod titulkem Kdo zaplatí „zlidštění“ satelitní zástavby?