Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zlatý důl u Hodonína

Takový poprask prý v Brně ještě nezažili. „Během jediného dne nám najednou volalo několik různých advokátních kanceláří,“ vzpomíná předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina na začátek září, kdy uložili zatím největší pokutu za zmanipulovanou veřejnou zakázku (pět milionů korun).

Zvali nás na oběd – prý by bylo dobré si o tom verdiktu promluvit. Takový poprask prý v Brně ještě nezažili. „Během jediného dne nám najednou volalo několik různých advokátních kanceláří,“ vzpomíná předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina na začátek září, kdy uložili zatím největší pokutu za zmanipulovanou veřejnou zakázku (pět milionů korun). Právníci z Pecinovy rozkladové komise, kteří jeho rozhodnutí nedávno potvrdili, měli také napilno. „Stejně jako moji kolegové jsem dostal několik nabídek na oběd, kde by prý bylo vhodné si o našem verdiktu promluvit. Odmítl jsem. Jména už si nepamatuji,“ říká nervózně pod podmínkou anonymity jeden z členů Pecinova týmu.

Dobrý nápad

Tuhle melu způsobila pokuta pro Moravské naftové doly, státní podnik, který je poslední tři roky v likvidaci a prakticky už neexistuje (jeho následovníkem je akciová společnost stejného jména ovládaná Karlem Komárkem, která s tímto případem nemá nic společného). Poslední stopa, kterou měl po sobě zanechat, ale rozhodně stojí za pozornost. Povodně z let 1997 a 2002 vyplavily na povrch nepříjemnou skutečnost: část „Moravského Texasu“, kde se až do konce 50. let ve stovkách vrtů těžila ropa a zemní plyn, se proměnila v časovanou bombu. Posudky báňského úřadu mluvily jasně. Prosakující ropa z padesát let starých vrtů na Hodonínsku by mohla krajině pokryté kukuřičnými a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].