Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Esemeska na tramvaj

S Českými drahami je vždycky zábava. „Jak se dá koupit jízdenka přes telefon?“ ptám se paní v pokladně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: S mobilem do vlaku, autobusu a letadla. - Autor: dpp.cz • Autor: Respekt
Fotografie: S mobilem do vlaku, autobusu a letadla. - Autor: dpp.cz • Autor: Respekt

S Českými drahami je vždycky zábava. „Jak se dá koupit jízdenka přes telefon?“ ptám se paní v pokladně. „Jo, to já nevím, zeptejte se na informacích!“ Pán na informacích je tím dotazem neméně pohoršen: „To leda v kase, my nic nevíme.“ Podle vizionářů dopravy nám tyhle pěkné debaty už brzy skončí. Dopravní společnosti po celé Evropě zavádějí prodej jízdenek po telefonu, jako na české železnici, nebo přes SMS, což právě udělal pražský dopravní podnik.

U Českých drah si lze koupit jízdenku jménem Teletiket. Paní na příslušném telefonním čísle hovoří třemi jazyky, je vstřícná přesně dle předpisů a do pěti minut zařídí lístek na pendolino, který přijde buď e-mailem, nebo ho lze vyzvednout na nádraží. Ta ochota ovšem není zadarmo, lístek pak stojí o sto korun víc, takže číslo drah se vytáčí spíš v krajní nouzi, asi jako záchranka.

Kupování jízdenek v pražských autobusech a tramvajích je proti tomu opravdu snadné, stačí prostě poslat tři písmenka DPT na číslo 902 06 02 a do dvou minut přijde na mobil esemeska – jízdenka. Služba funguje něco přes týden, zažila už jeden kolaps (minulý týden v noci ze soboty na neděli SMS jízdenky nefungovaly) a inspirovala spoustu dobrých nápadů, jak dostat SMS bez placení (více na internetu, příliš to ovšem nefunguje).

Z českých dopravců umožňuje rezervace textovou zprávou ještě také Student Agency: kdo má takzvanou otevřenou jízdenku, může si zamluvit sedadlo přes mobil. Tohle vše je, jak se zdá, jen nesmělý začátek. V MHD se esemeskuje v mnoha metropolích od Helsinek po Manilu. Systém funguje v Berlíně, Frankfurtu, Hamburku a dalších německých městech, rovněž ve vlacích Deutsche Bahn a na některých tratích v Anglii a v Nizozemsku.

A esemesek bude zřejmě stále více. Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) slíbila, že do roku 2010 bude možné nastoupit do letadla jen se zprávou v mobilu místo letenky. ČSA zatím analyzují možnosti, například British Airways slibují zahájení zkušebního provozu v nejbližších měsících. A cestující teď čeká místo tahanic na pokladně a lovení drobných v podšívce spousta pípání, pískání, mlaskání a kvákání textových zpráv.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].