Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Deziluze lásky jedné plavovlásky

Kdo je dnes nejslavnější český filmový režisér? Zřejmě Miloš Forman. Nejznámější dramatik? Jistě Václav Havel. A spisovatel? Jednoznačně Milan Kundera. Právě tyto tři autory si režisér Vladimír Morávek vybral jako pilíře pro svůj nový divadelní projekt Perverze v Čechách.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nereálné naděje a pár rádiových hitů. - Autor: Martin Zeman • Autor: Respekt
Fotografie: Nereálné naděje a pár rádiových hitů. - Autor: Martin Zeman • Autor: Respekt

Kdo je dnes nejslavnější český filmový režisér? Zřejmě Miloš Forman. Nejznámější dramatik? Jistě Václav Havel. A spisovatel? Jednoznačně Milan Kundera. Právě tyto tři autory si režisér Vladimír Morávek vybral jako pilíře pro svůj nový divadelní projekt Perverze v Čechách. Jeho první díl v podobě scénického remaku Formanových Lásek jedné plavovlásky je nyní k vidění v brněnské Huse na provázku.

Brežněvovo plácnutí

Morávek své inscenace rád seskupuje. Touha po výjimečnosti u něj občas směřuje až k megalomanství: naposledy mu z toho vznikla tetralogie Sto roků kobry složená z Dostojevského čtyř velkých románů, která v konečném spojení vydala na jedenáct hodin adrenalinového divadla. Režisér se v ní předvedl jako muž velkých emocí a herci při jejich ztvárňování jako tým s dobrou kondicí. Perverze v Čechách, započatá v roce čtyřicátého výročí založení Husy na provázku, vyhlíží podobně ambiciózně.

Po Formanovi má příští rok přijít scénická koláž Cirkus Havel a nakonec dosud blíže nespecifikovaná pocta Milanu Kunderovi. Ten, jak známo, veškeré adaptace svých děl odmítá, ale údajně se mu líbila Morávkova filmová Nuda v Brně a pánové jsou od té doby v kontaktu. Morávek tak opakovaně projevuje nejen talent režiséra, ale též impresária: dojmy vytváří už dopředu. S naplněním očekávání to sice ne vždy dopadne podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].