Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

USA

Minnesota leží u kanadských hranic zhruba uprostřed USA. Kdysi tenhle kraj osídlovali skandinávští přistěhovalci a člověk musí uznat, že zvolili dobře.

Marek Švehla • Autor: Respekt
Marek Švehla • Autor: Respekt

Minnesota leží u kanadských hranic zhruba uprostřed USA. Kdysi tenhle kraj osídlovali skandinávští přistěhovalci a člověk musí uznat, že zvolili dobře. Zvlněná krajina plná jezer a stromů překypuje přívětivostí (alespoň z kabiny auta) a připomíná severní Evropu.

Mrazy přiměly stavitele největšího města Minnesoty – Minneapolis, aby mrakodrapy propojili prosklenými průchody. Život v centru se tak odehrává pěkně v teple na úrovni prvního patra zdejších skleněných a betonových monster. Tady se nakupuje, obědvá, chodí k zubaři, na poštu. Auta a zima jsou tam dole na ulici, což je prima, má to ale i nevýhody. Třeba to, že v deset večer mrakodrapy a s nimi i všechny průchody zavírají a tím končí i život v centru. Ulice se pak mění v pustiny bez obchodů a dát si kafe znamená pořádně se projít.

Každopádně slova jako Minneapolis nebo středozápad hůř zní, než jak ve skutečnosti působí. Přízemní dřevěné domky, roztroušené po krajině, jsou bez plotů. Teče tu ještě studená Mississippi a přes ni vede kamenný most, kdysi hrdá součást železniční cesty na Divoký západ, dnes už jen jako chodník pro chodce a cyklisty. A je tu taky hospoda Riverside, kde začínal Bob Dylan (pro zájemce právě teď For lease).

V Minnesotě je také padesát televizí a rádií a tři sta novin a časopisů, z nichž třeba ty největší – Star Tribune – by se v Česku co do kvality rozhodně neztratily (i když v konkurenci Mladé fronty a jejích otvíracích story o hranolkách a drahém másle – kdo ví…). I tady ale člověk slyší zaklínadlo všech amerických novinových šéfů a vydavatelů – internet. Kdekomu v Americe klesá náklad a všichni si lámou hlavu, jak to zachránit na síti, kam se američtí čtenáři houfem stěhují. V posledních pěti letech posilují lokální zprávy, poznamenává šéfredaktorka Star Tribune Nancy Barnesová. Nový trend je však podle ní třeba hledat na adrese minnpost.com, kde se začínají sdružovat místní blogeři. Ovšem jiní, než známe z Česka. Jde o víc než čtyři desítky novinářů, kteří začínají od listopadu psát o událostech ve městě a státu Minnesota.

Organizace střežící novinářskou etiku jsou sice trochu nervózní, protože blogeři si podle nich s tradiční etikou hlavu nelámou, minnpost.com by měl být ale přece jen jiný: v řadách jeho kmenových přispěvatelů je řada novinářů, kteří dřív patřili mezi hvězdy zavedených papírových médií.

Autor se zúčastnil programu placeného vládou USA, zaměřeného na poznávání amerických médií.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 43/2007 pod titulkem USA