Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Česko

Radši ji někam ukliďte

Po půl roce je to tady zase. Češi se hádají o stavbu Národní knihovny. Po jarních sporech, zda vítěz konkurzu, slavný londýnský architekt Jan Kaplický, porušil pravidla mezinárodní soutěže, přichází pražský primátor s podezřením, že „chobotnice“ zničí panoráma Prahy.

Fotografie: Everest to není. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Everest to není. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Po půl roce je to tady zase. Češi se hádají o stavbu Národní knihovny. Po jarních sporech, zda vítěz konkurzu, slavný londýnský architekt Jan Kaplický, porušil pravidla mezinárodní soutěže, přichází pražský primátor s podezřením, že „chobotnice“ zničí panoráma Prahy. Proč ta obava přichází až teď? A co to pro plánovaný ambiciózní projekt za dvě miliardy znamená?

Jsme proti

Ministr kultury Václav Jehlička minulý týden prohlásil, že způsobem, jakým Češi staví svou Národní knihovnu, by se nepostavil ani „kozí chlívek“. Je to opravdu trochu zmatek. Během pár říjnových dní jsme se dozvěděli, že na původně vychvalovanou a hlasitě propagovanou veřejnou stavbu nejsou peníze. Podle vyjádření premiéra Miroslava Topolánka je místo knihovny prioritou rekonstrukce Národního muzea a historické budovy Klementina.

Mezitím se pražští zastupitelé ODS začali o překot strachovat o jedinečnost hradčanského panorámatu a zablokovali pozemky na Letenské pláni, na nichž má ambiciózní projekt stát. Proti nim vzápětí vyrazili odborníci a umělci v čele s malířem Jiřím Černickým a architektem a sklepáckým hercem Davidem Vávrou a začali sbírat podpisy pro záchranu Kaplického návrhu mezi lidmi z „branže“. Nemají sice přehnané iluze o tom, že jejich petice něco zvrátí, ale jsou si jistí, že je dobré se ozvat.

Co tomuhle zemětřesení okolo nové Národní knihovny, která by měla v budoucnu patřit mezi významné kulturní dominanty české metropole, předcházelo? Na jaře roku 2006 pražský magistrát odhlasoval, že knihovně v budoucnu prodá za 31 milionů pozemek na Letné (tržní cena je 60 milionů). V březnu letošního roku vyhrál v soutěži, která stála 27 milionů, projekt londýnského studia Future Systems Jana Kaplického. Soutěž měla ambice: poprvé v české historii probíhala podle pravidel Mezinárodní unie architektů. Po jejím skončení se kromě sporů o podobu vítězného návrhu ozvala Česká komora architektů: Kaplického projekt totiž v rozporu se zadáním soutěže umístil sklady deseti milionů knih do podzemí. Mezinárodní porota však výsledek potvrdila s tím, že pražská komise rozhodovala spravedlivě a udělala pouze „dílčí pochybení“.

Pražský primátor v březnu po oznámení výsledků prohlásil, že Kaplického stavba je „originální a kontroverzní“. V té době se už chystal na ostře sledovanou cestu do Himálaje – kam odjel tři týdny poté – a je nutné připomenout, že i když byl členem poroty, na její schůze nechodil. Při rozhodování o knihovně za něj zaskakoval šéf pražských památkářů Jan Kněžínek (a ten byl pro Kaplického návrh). Za dva měsíce se proti provokativní budově postavil český prezident a prohlásil, že její stavbě bude bránit vlastním tělem. Pak se dlouhé měsíce nedělo nic. Předminulý týden se ale Češi dozvěděli, že pražští zastupitelé za ODS jsou proti Kaplického návrhu, který prý svou výškou nenávratně poškozuje hradčanské panoráma. Primátor navíc přišel s tím, že knihovna přesahuje určený pozemek, tím porušuje územní plán, a měla by tedy být přesunuta mimo centrum města, například na Černý Most nebo do Stodůlek. Národní knihovna vývoj do uzávěrky tohoto čísla oficiálně nekomentovala: v pátek z neznámých důvodů zrušila tiskovku. Kaplický je ochoten jednat o dílčích změnách svého návrhu, ale trvá na tom, že knihovna má zůstat na Letné. Má to logiku: drahá soutěž byla vypsána na Letnou a v případě přesunu by se musela vypisovat znovu.

Čekáme na přelom roku

Co vlastně přivedlo ODS ke změně stanoviska a proč s tím politici přišli až teď? Respekt oslovil e-mailem všech jedenačtyřicet pražských zastupitelů této strany. Přišlo deset odpovědí, ale mnoho zajímavého v nich nenajdeme. Jen letmo: radní Jiří Janeček „vychází z vyjádření veřejnosti a odborníků“, zastupitel Zbyněk Richter se na posouzení necítí být kompetentní, jeho kolega Ondřej Pecha za ODS si nemyslí, že by knihovna nějak negativně narušovala hradčanské panoráma. David VodrážkaMilan Pešák prohlašují, že ze zveřejněného projektu v březnu jasně nevyplývalo, že stavba přesáhne pozemek pro ni určený. Náměstek primátora Pavel Klega říká, že ODS se svými pochybami přichází až teď proto, že politici o problémech s pozemkem vědí teprve několik týdnů (jak dlouho přesně, ale není schopen určit). „Z původních vizualizací to nebylo patrné, “ říká Klega.

Zastupitelé nevědí o žádné analýze, která by naznačovala, že Kaplického projekt Pražanům nevyhovuje. Primátorovi kolegové však pod podmínkou anonymity připomínají, že jejich šéf zřejmě získal dojem, že Pražané chobotnici nechtějí. A vzhledem k tomu, že magistrátu vládne pevnou rukou, zastupitelé z ODS se mu zpravidla podřizují. Teď se čeká na to, zda tomu tak bude i na přelomu roku, kdy magistrát definitivně rozhodne o tom, zda drahocenný pozemek na Letné skutečně prodá podle původního slibu Národní knihovně.

Hledá se úžasný model

Zmatky kolem pražské knihovny nejsou až tak výjimečné. Architekt Zdeněk Lukeš, jeden ze signatářů aktuální petice za její zachování na Letné, například prohlašuje, že porušování pravidel je dodnes v podobných případech úplně běžné. „Hledá se nejúžasnější projekt, ne ten, který splňuje všechny podmínky. Zažil jsem jako člen mezinárodní poroty situaci, kdy jeden z projektů dorazil dvě hodiny po termínu, což je zásadní porušení podmínek, ale stejně byl přijat. Co kdyby to byl zrovna ten nejlepší?“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 43/2007 pod titulkem Radši ji někam ukliďte