Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výtvarné umění

Zajímavé výstavy.

Fotografie: Z výstavy Suzanne Treisterové. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Z výstavy Suzanne Treisterové. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

TGM slovem i obrazem 1850–1937

PRAŽSKÉ ULICE, 3.–13. 9.

Pouliční výstava připravená EugenemZuzanou Brikciusovými připomene na pěti panelech vylepených na sloupech v ulicích hlavního města život Tomáše Garriguea Masaryka, od jehož úmrtí uplyne sedmdesát let. Panely zájemci najdou na Ovocném trhu, u kostela sv. Josefa Na Poříčí či před Taneční konzervatoří.

Fotografie 70. let v ČSR

GALERIE U BÍLÉHO JEDNOROŽCE, KLATOVY, 2. 9.–28. 10.

Pod kurátorským dohledem Pavla Vančáta Jana Freiberga vznikla výstava snažící se „rekonstruovat dobovou fotografickou vizualitu. Pod pojem fotografie se snaží zahrnout nejen dobovou uměleckou tvorbu, ale i celou šíři tehdejšího vizuálního prostředí, konstruovaného fotografickými prostředky.“ Aby byl návštěvníkův zážitek umocněn, fotografie jsou prezentovány v prostředí dobového mobiliáře.

Suzanne Treisterová: HEXEN 2039

GALERIE ŠKOLSKÁ 28, PRAHA, 12. 9.–5. 10.

Projekt devětačtyřicetileté britské umělkyně zájemce přivádí do prostředí paranoidních konspiračních teorií. Prostřednictvím jejího fiktivního alter ega Rosalindy Brodské, jež žije v 21. století, návštěvníci nahlédnou do programu britské tajné služby zaměřeného na ovládání lidské mysli.

Marek Ther: Filmy, videa

DŮM UMĚNÍ MĚSTA BRNA, GALERIE G99, 4. 9.–28. 10.

Jeden z aktérů hnutí EGO ART, které si vetklo do štítu oslavovat prostřednictvím umění jeho autora, v Brně vystavuje několik videí, včetně svých kousků, pro které se stylizuje do podoby operní divy Marie Callasové. Básník Travis Jeppesen o poetice filmů devětadvacetiletého autora v doprovodném textu trefně píše: „Neděje se v nich nic, ovšem naprosto mimořádným způsobem.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2007 pod titulkem Výtvarné umění