Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Mráz na lince Londýn–Moskva

Rusko touží po členství v západních strukturách, přesto se neváhá pustit do sporu jako vystřiženého z časů studené války.

Rusko touží po členství v západních strukturách, přesto se neváhá pustit do sporu jako vystřiženého z časů studené války.

Mezi Ruskem a Velkou Británii propukla diplomatická válka. A vypadá to jako ping-pong. Napřed chtěli Rusové oligarchu Borise Berezovského, toho času v britském exilu. Bez úspěchu. Pak zase Britové byznysmena Andreje Lugového, hlavního podezřelého v kauze loňské vraždy Alexandra Litviněnka. Bez úspěchu. A teď Británie posílá domů čtyři ruské diplomaty (všichni zastávají na ambasádě středně vysoké funkce). Rusko pro změnu oznámilo, že přerušuje spolupráci s Británií v boji proti terorismu.

„Nemáme na vybranou, reakce Moskvy je neakceptovatelná,“ okomentoval vyhoštění diplomatů britský ministr zahraničí David Miliband. Jeho vláda má dále v úmyslu omezit poskytování víz ruským občanům. Přesněji řečeno víz pro představitele ruské vládnoucí kliky či provládních novinářů; opatření nemá zasáhnout třeba studenty či byznysmeny. A Rusové hned slíbili, že co nevidět dají Londýnu „adekvátní“ odpověď. A aby toho nebylo málo, minulý týden britské stíhačky přinutily k obratu ruský strategický bombardér Tu-95, který se ocitl v bezprostřední blízkosti Skotska. Ruská letadla sice pravidelně a dle plánu hlídkují podél severních hranic Evropy, aby se však ocitla tak blízko Skotska, to se nestává. Rusové tvrdí, že jde o nedorozumění, které nemá nic společného s politikou. Náměstek vrchního velitele vzdušných sil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].