Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Na březích budoucnosti

Jde proti svému prezidentovi, automobilkám i výrobcům elektřiny.

Fotografie: Něco se žene, guvernére. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Něco se žene, guvernére. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Jde proti svému prezidentovi, automobilkám i výrobcům elektřiny. Guvernér Schwarzenegger vtiskl své politice opravdu akční rozměr. Není přitom náhoda, že získal podporu voličů právě v Kalifornii – zemi, kde lidé už zažili, co to znamená dusit se kvůli smogu, a kde musí být voda přiváděna do nížin a měst ze vzdálenosti stovek kilometrů pomocí největšího systému kanálů a čerpadel na světě. Teď ale poprvé čelí výzvám, které nedokáže sama vyřešit.

V zátoce otevírající se do nekonečné dálky Pacifiku se občas mihne tmavý stín. Většinou se rychle ponoří, někdy ale zůstane na hladině déle. Dalekohled pak ukáže tvora, který se spokojeně pohupuje ve vlnách, hoví si rozvalen na zádech a případně cosi roztlouká kamenem na vlastním břiše. Je to volně žijící mořská vydra. Na balvanu těsně u břehu se sluní lachtan a ignoruje zvědavce, který ho objíždí na kajaku. V písku pláže si hrají polonahé děti. Atmosféra slunečného dne na pláži v Monterey vzbuzuje dojem, že člověk navštívil ekologický ráj na samém konci světa, kde suchozemští a mořští savci uzavřeli věčné bratrství.

Jsme ale v Kalifornii, zemi, která má k ekologickému ráji dost daleko. Je tu nejšpinavější vzduch v celých USA. Emise netrápí jen města na pobřeží, vítr je žene až k horám na východě státu, na jejichž úbočích padají v podobě kyselých dešťů a zhmotňují se ve formě přízemního ozonu. Na jihu halí smog desetimilionovou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].