Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nezaměstnanost klesá a vláda si kazí šanci

Osmdesát pět tisíc lidí našlo za poslední rok práci. Není to krásné číslo? Ale proč si ho nikdo nevšímá? Jak je možné, že pro zpravodaje z celého Česka není takový údaj „sexy“?

Je třeba říct Zemanovi: V tomhle jsi měl pravdu. A začít s přípravou skutečné politiky zaměstnanosti.

Osmdesát pět tisíc lidí našlo za poslední rok práci. Není to krásné číslo? Ale proč si ho nikdo nevšímá? Jak je možné, že pro zpravodaje z celého Česka není takový údaj „sexy“? Když nezaměstnanost rostla nebo stagnovala a pohybovala se kolem devíti deseti procent – nikoli kolem sedmi jako dnes – byla situace jiná. Všude se dramaticky psalo o tom, že růst české ekonomiky je jalový, protože nejenže nedává lidem slušně vydělat, ale hlavně – nedává jim práci. Teď, když je všechno jinak a věci se pohnuly k lepšímu, je najednou ticho.

Má to spoustu důvodů. Jedním z nejdůležitějších je zřejmě fakt, že při vysvětlování příčin poklesu nezaměstnanosti se nedá říct nic jiného, než že je to dílo předchozích vlád. Poněkud pozdní dílo, pravda, ale je to tak. Zahraniční investice, které do Česka přilákaly vlády, v nichž dominovala sociální demokracie, konečně začínají přinášet ovoce. Všichni, kteří pochybovali (včetně autora tohoto textu), by teď měli říct: „Omlouváme se, mýlili jsme se.“ Ale nakonec k tomu není žádná motivace, vždyť i sociální demokraté, kteří by takový úspěch měli prodávat nejvíce, si nových dobrých čísel sotva všimli.

Říman útočí

Boj s nezaměstnaností se v Česku nikdy moc nedařil. Od chvíle, kdy si politici vůbec připustili (píše se polovina devadesátých let), že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].