Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Víc než trapas

Rakouský premiér Alfred Gusenbauer na svoji návštěvu Prahy z minulého týdne hned tak nezapomene. Přijel tlumit vášně kolem Temelína, jenže okolnosti tomu nepřály.

Rakouský premiér Alfred Gusenbauer na svoji návštěvu Prahy z minulého týdne hned tak nezapomene. Přijel tlumit vášně kolem Temelína, jenže okolnosti tomu nepřály: zrovna ve chvíli jeho pražského „románku“ řešili v elektrárně další poruchu a čeští hostitelé o tom Gusenbauerovi nic neřekli. Vše se dozvěděl teprve po svém návratu do Vídně.

Tomu se říká diplomatický trapas. Premiér Topolánek a ministr Schwarzenberg se hájí tím, že o poruše nevěděli. Informace v takovém případě zůstala viset na Státním úřadě pro jadernou bezpečnost. Jeho šéfka Dana Drábová namítá, že na předání měla tři dny a do těch se vešla. A dodává, proč by měli premiéři řešit porouchané kohoutky (při havárii šlo o únik radioaktivní vody). Jenže nejde o to, aby premiéři „řešili“, ale aby „věděli“. Temelín je žhavé politikum, v sázce jsou sousedské vztahy a další blokády naší jižní hranice, a proto v čase kancléřské návštěvy z Rakouska musí český premiér a ministr zahraničí takovou informaci okamžitě dostat. Je divné, že by tohle Topolánek a jeho podřízení nevěděli. Spíš to všechno vzbuzuje dojem, že se prostě uličnicky báli, co tomu rakouská návštěva řekne.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].