Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Amerika, jak ji vidím

Když zde ale v listopadu vyšel překlad knihy Americká závrať, plastický obraz bushovských USA z pera Francouze Bernarda-Henriho Lévyho, ve zdejších médiích panuje skoro ticho.

Fotografie: Bush je šikovné dítě. (Lévy) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Bush je šikovné dítě. (Lévy) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Je to pozoruhodný nepoměr. Když běžel v českých kinech a pak i v televizi snímek Fahrenheit 9/11, protibushovský pamflet Američana Michela Moorea, zdejší média to reflektovala horem dolem. Když zde ale v listopadu vyšel překlad knihy Americká závrať, plastický obraz bushovských USA z pera Francouze Bernarda-Henriho Lévyho, ve zdejších médiích panuje skoro ticho. Na internetovém mediálním vyhledávači Newton najdeme pouhých šest odkazů na knihu a devět na autora.

Přitom jde o úctyhodné dílo úctyhodného Evropana, o knihu, jež se stala jak v USA, tak ve Francii bestsellerem, o svazek, který rehabilituje transatlantický vztah a cestopis jako málem již okrajový žánr. A především jde o autora, jenž spíše formuluje podstatné otázky, očichává americkou realitu a skvělým literárním jazykem ji líčí, než aby jako bonmoty trousil prefabrikované odpovědi.

Tocqueville po 131 letech

V dnešní době působí jako novum, reflektuje-li Ameriku bez předsudků Francouz – vždyť ten by měl být podle zažitého stereotypu v lepším případě blazeovaně nadřazený, v horším případě přímo uplivovat na Bushe a neokonzervativce. Jenže Lévy není ani běžný Francouz, ani běžný intelektuál, ani běžný levičák, máme-li zůstat u navyklých klišé. Není ani běžný „francouzský mudrc“, jak ho v anketě Lidových novin otitulovala šéfredaktorka magazínu A2 Libuše Bělunková (ale jinak díky jí za uznání knihy).…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].