Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nejmocnější spolek světa

Čtenáři knih vytvořili tak hustou síť, že před ní téměř není úniku. Vybudovali komunity které si rozumí. Někteří se setkávají po celém světě. Někdy stačí vědomí, že tam venku jsou prostě lidé se stejným vkusem.

Fotografie: Hele, Pán prstenů – a na papíře! - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Hele, Pán prstenů – a na papíře! - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Je to největší a nejmocnější spolek na světě a každý rok přibývají noví a noví členové, zejména během Vánoc. Základy tohoto společenství se stavěly přibližně před pěti sty padesáti lety, i když mnozí by jistě datum jeho vzniku posunuli ještě mnohem hlouběji do minulosti. Před půl tisíciletím ale určitě začalo najednou prudce nabývat na síle a vlivu a dnes má své lidi ve všech vládách na světě, ve firmách, v nemocnicích, ve školách. A možná má své lidi dokonce u vás doma, možná jste to i vy.

Řekni mi, co čteš

„Tohle je moc zajímavá kniha. Znám autora osobně a můžu to jedině doporučit. Napiš, když budeš mít chuť, co tomu říkáš.“ Nečekaný a nevyžádaný vzkaz ze vzdálených Spojených států od neznámé osoby, kterou přibližuje jen e-mailová adresa. Rukou napsané tři věty uvnitř knížky, jež přeplula půlku světa díky internetovému obchodu, jen potvrzují, že spolek je to opravdu planetární.

Jde o čtenáře knih. Právě oni vytvořili tak hustou síť, že před ní téměř není úniku. Vybudovali komunity, které nejsou možná vždy propojeny on-line, ale také si rozumí. Někteří se setkávají po celém světě proto, aby si hráli na představitele jimi milovaných příběhů, jiní aby rozebírali nově odhalená fakta. Někdy stačí vědomí, že tam venku jsou prostě lidé se stejným vkusem.

Příklad ze života: nudná jednání a formální diskuse s účastníky jakési mezinárodní konference vzaly ihned…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].