Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kazaši září

Na první pohled to může vypadat jako mimosoudní vyrovnání Borata alias Sachy Barona Cohena s Kazachstánem, ale realita je prostší. Světová média začínají o Kazachstánu psát v seriózním duchu

Fotografie: Borat? Ne, "pravý Kazach" Vinkurov. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Borat? Ne, "pravý Kazach" Vinkurov. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Na první pohled to může vypadat jako mimosoudní vyrovnání Borata alias Sachy Barona Cohena s Kazachstánem, ale realita je prostší. Světová média začínají o Kazachstánu psát v seriózním duchu.

Borat, fiktivní reportér kazachstánské televize, říká o „své“ zemi, největším producentovi draslíku, že v ní lidé popíjejí zkvašenou kobylí moč, i další nehoráznosti. Prezident Nursultan Nazarbajev zareagoval ofenzivně: za 400 tisíc dolarů zveřejnil v americkém tisku inzeráty, že Kazachstán je demokratický stát a „domovina největší populace vlků na světě“. Minulé pondělí udělaly tutéž službu už zdarma New York Times. V reportáži přímo z Astany zdůrazňují úspěchy Kazachstánu v distribuci jodizované soli mezi obyvatelstvo, což je významný příspěvek proti poškození mozku u dětí. Ještě v roce 1999 dostávalo tuto sůl 29 % domácností, dnes již 94 %. Kazachstán má totiž výhodu, neboť – jak upozornil již Borat – každý metrák jeho soli obsahuje 3 gramy jodidu draselného. Proto je tamní postup nejúspornější na světě, a – jak teď upozorňují NYT – „pokud kampaň uspěje, kazachstánské národní IQ zůstane zajištěno“.

Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung vzápětí chválí kazachstánského cyklistu světové třídy Alexandra Vinokurova. Nejenže patří k nejlepším profíkům, navíc není zapleten do dopingových afér. Je to prý „pravý Kazach, tak pravý, že premiér Danial Achmetov ho jako prvního sportovce vyznamenal řádem Za zásluhy o vlast“. Nu, dodejme, že podle Wikipedie je Vinokurov etnický Rus.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].