Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ta radost být po osmi letech zase u moci

První Topolánkova vláda končí. Byla v něčem důležitá? Minimálně v tom, že vyrobila mustr, jak se může v Česku chovat kabinet v dlouhodobé demisi.

První Topolánkova vláda končí. Byla v něčem důležitá? Minimálně v tom, že vyrobila mustr, jak se může v Česku chovat kabinet v dlouhodobé demisi.

Žádná psaná pravidla pro chování vlády bez důvěry parlamentu nemáme, Ústava to neřeší, musíme se tedy spolehnout na západní politickou kulturu. „Tyto precedenty politické kultury se navíc tvoří bez veřejné kontroly, protože lidé si neuvědomují jejich dopad, nemají dostatečné povědomí o tom, jak by instituce měly fungovat,“ říká Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu Akademie věd.

„Obecně by taková vláda měla spravovat zemi, rozhodovat tam, kde to nesnese odkladu, ale neměla by otevírat nové věci a dělat nevratná rozhodnutí,“ definuje úkoly vlády v demisi politoložka VŠE Vladimíra Dvořáková. „Jako když ředitel odjede na dovolenou a o podnik se mezitím stará správce,“ přidává příměr Tomáš Lebeda. „Měla by toho dělat co nejméně.“ A když už udělá důležité rozhodnutí, neměla by rozhodovat sama. „Aby měly její kroky legitimitu, měla by je šířeji konzultovat,“ doplňuje Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity v Plzni.

Tlustá Nomura

Jednotlivá ministerstva pracovala hlavně tam, kde nepotřebovala souhlas parlamentu. Do kategorie těchto rozhodnutí patří zrušení finanční policie, ministerstva informatiky, pozic vládních zmocněnců pro kraje, desítky personálních kroků typu výběr nového náčelníka generálního štábu. Ne vše se dá ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].