Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Senát buď pochválen

Zní to jako vtip, ale není: jestli se ve zdejším politickém systému něco povedlo, tak je to Senát. I letos – stejně jako v předchozích letech – totiž voliči použili svůj hlas pro horní komoru tak, jak si to původně autoři ústavy představovali.

Fotografie: Jsem tu správně  ve frontě na politickou kulturu, prosím? - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Jsem tu správně ve frontě na politickou kulturu, prosím? - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Zní to jako vtip, ale není: jestli se ve zdejším politickém systému něco povedlo, tak je to Senát. Naposled to dokázaly právě skončené volby. I letos – stejně jako v předchozích letech – totiž voliči použili svůj hlas pro horní komoru tak, jak si to původně autoři ústavy představovali. A to platí, přestože ODS obsadila většinu a stává se nebývale silnou stranou.

Sídlí dvě stě metrů od sebe, a přesto je dělí velká propast. Poslanecká sněmovna převzala staré matadory a zázemí komunistické „národní rady“, Senát vznikal na zelené louce v nové době – a je to znát.

Že je druhá z komor o poznání progresivnější a otevřenější institucí než ta první, je zjevné okamžitě, co je začnete blíže zkoumat. Zatímco v Poslanecké sněmovně jsou úředníci, tajemníci klubů či výborů jakýmisi tajemnými postavami bez jména a tváře, na senátním webu lze za pár kliků myší najít každou sekretářku či úředníka s přímými telefonními linkami. A co víc, oni je také dokážou zvednout a promluvit do nich příjemným tónem.

„Na co vám bude, kdy a kde jsem se narodil? Proč vás zajímá, kde jsem studoval a jaký mám plat?“ zlobil se nedávno velmi podrážděně sněmovní kancléř Petr Kynštetr, když jsme ho jen požádali o životopis. Přitom ty otázky byly nutné prostě proto, že kancléřovo vzdělání, praxe ani znalost jazyků nejsou nikde k nalezení. U současného senátního kancléře…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].