Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Agent u Národního

„Býval nejlepším agentem… Nyní je hlavním cílem,“ říká ponurý hlas na obrazovce, zatímco divák sleduje urostlého muže, který prchá před granáty, střelbou a mezitím odpočívá v objetí krásné ženy.

„Býval nejlepším agentem… Nyní je hlavním cílem,“ říká ponurý hlas na obrazovce, zatímco divák sleduje urostlého muže, který prchá před granáty, střelbou a mezitím odpočívá v objetí krásné ženy. Když už se zdá, že tajný agent unikl nepřátelům, srazí jej při přebíhání ulice obyčejné auto. Hlas pak říká: „Dávejte pozor, když přecházíte.“

Celá tato dramatická, absurdně končící reklama vysílaná na hudební stanici MTV má za cíl jediné – varovat mladé Brity před auty, pod jejichž koly ve Velké Británii umírá stále více teenagerů. A pro českého diváka končí nečekanou pointou: finální scéna této strhující reklamy se odehrává u Národního divadla v Praze. Filmaři si nemohli vybrat lepší místo.

Kdokoli má zkušenost z přechodů pro chodce v zahraničí (autor těchto řádek vychází ze zkušenosti například v USA, Švédsku či Německu), určitě je zaskočen tím, že oproti Česku poskytují semafory na přechodu dostatek času na to, aby přešel ulici. Ve Washingtonu dokonce světla ukazují, kolik mu ještě zbývá vteřin do zelené pro auta. V Praze je to na nejrušnějších ulicích často tak, že po několika krocích do silnice naskakuje červená. Řidiči vyjíždějící zpoza rohu se pak domnívají, že jdete na červenou, a začnou do vás najíždět. Proslulá je v tomto směru křižovatka u Národního divadla. Jestli pražští radní někdy vyjdou do ulic, třeba si toho všimnou.

Ještě ale k zmíněné reklamě. Ta ukazuje, jak se ve vyspělých zemích věnuje prevenci prostor a peníze. Stejně kvalitní šoty jsou proti kouření či drogám. Člověk je sleduje se zatajeným dechem jako malé filmy. Je čas se inspirovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].