Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Proč má ta vláda vzniknout

Informace, že ČSSD dostane post šéfa sněmovny a ODS získá šanci sestavit menšinovou vládu, v sobě neobsahuje nic víc než strohou zprávu o změně strategie velkých stran. To nejdůležitější ale zatím nevíme: proč menšinová vláda ODS vzniká.

Když Jeníček s Mařenkou bloudili temným lesem a najednou spatřili v dálce světélko, ulevilo se jim. Viděli v něm konec napjatého putování a teplo vyhřáté sednice. Tak lze nyní vnímat i zprávu o tom, že se blíží rozseknutí patu ve sněmovně a vládě. I tady si ale nechme radost na později: stejně jako u Jeníčka a Mařenky může být světélko jen vábničkou do rozpálené pece vyhladovělé ježibaby.

Tak proč, pánové?

Páteční informace, že sociální demokraté dostanou post šéfa sněmovny a občanští demokraté získají šanci sestavit menšinovou vládu, v sobě neobsahuje nic víc než strohou zprávu o změně strategie velkých stran. Česko vládu potřebuje, opak by tvrdili zřejmě jen v anarchistickém kroužku Doutnák, to nejdůležitější ale zatím nevíme: proč menšinová vláda ODS vzniká. Chce prosadit reformy? Připravit zemi na předčasné volby? Nebo prostě jen dostat ze Strakovy akademie Paroubka?

Držme se ale toho, co ODS ohlašovala před volbami a co obhajovala ještě před pár dny: že totiž země potřebuje nekomunistickou, protikorupční a reformní vládu. Může toto menšinový kabinet splnit? Zatímco první bod pravděpodobně ano, druhý sotva a třetí, pokud Paroubek popře sám sebe.

Navíc pro Topolánka je vládnutí v tiché nebo přiznané spolupráci s Paroubkem méně výhodné: zatímco ODS slíbila voličům změn hodně, tak ČSSD naopak žádné. Proto teď bude pro šéfa ČSSD lehké svým stoupencům vysvětlit, že má vládu pod kontrolou a brání tím reformám. Jak obhájí existenci takové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].