Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ať ODS vybere jiného

Tomáš Julínek se stal příkladem střetu zájmů. Sdružení, v jehož rámci začal připravovat návrhy reforem zdravotnictví, potřebovalo peníze a tak se dohodl s farmaceutickými firmami. A otázka teď zní: může být pan Julínek důvěryhodným ministrem zdravotnictví?

ODS posledních osm let tvrdila, co všechno by dělala jinak a lépe. Teď jsou na řadě činy a začít může třeba u svého kandidáta na ministra zdravotnictví. Tomáš Julínek se stal totiž příkladem střetu zájmů. Když se pustil do politiky, založil si sdružení a v jeho rámci začal připravovat návrhy na reformu zdravotnictví. Potřeboval k tomu peníze, a tak se dohodl s farmaceutickými firmami. A otázka teď zní: může být pan Julínek důvěryhodným ministrem zdravotnictví?

Zkusme odpovědět další otázkou: mohl by být budoucí ministr průmyslu placený z peněz ČEZ? Zřejmě by se strhl povyk nejen od bojovníků proti korupci, ale i konkurence. Přitom ministr průmyslu zdaleka nemá na toky peněz v oboru takový vliv jako ministr zdravotnictví, který o miliardách pro výrobce léků rozhoduje přímo.

Julínek ví, že se žádná konkurence neozve: sponzorovali ho všichni. Pokud se má tedy někdo ozvat, tak to jsou daňoví poplatníci. Kvůli nim tu ministr je, ne kvůli lobby výrobců léků. Těm je teď ale Julínek zavázaný, i když třeba jen trochu. Ministrovi se ale musí dát stoprocentně věřit, že kope za občany. Ať tedy ODS vybere radši někoho jiného.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].