Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Bodový systém: změnit, zrušit, nebo nechat být?

Máte pocit, že nová pravidla na silnicích jsou příliš přísná? Autoři zákona si myslí, že nikoli. Zde jsou argumenty jednoho z nich, korigované názorem politického oponenta nového silničního zákona.

Máte pocit, že nová pravidla na silnicích jsou příliš přísná? Autoři zákona si myslí, že nikoli. Zde jsou argumenty jednoho z nich, korigované názorem politického oponenta nového silničního zákona.

Od 1. července letošního roku se řidiči na českých silnicích začali chovat tak, jak je to běžné v celé západní Evropě. Počet dopravních nehod se oproti srovnatelnému období loňského roku snížil o třetinu a počet obětí dokonce o polovinu. Jasnější argumenty o účinnosti novely zákona o silničním provozu už ani předložit nelze. Přesto je pro mě nepochopitelná reakce části motoristické veřejnosti, která zákon zpochybňuje, ba dokonce vyzývá ostatní řidiče k jeho ignorování. Ve snaze zavést absolutní svobodu na silnicích volají mnozí po zrušení téměř všech omezení a pravidel, která platí nejen na českých, ale i evropských vozovkách. Všichni ti milovníci rychlé jízdy však zapomínají na to, že smyslem zákona není chránit silnější a drzejší, ale naopak ty zranitelnější. Mrzí mě proto, že se v zuřivém boji za zvýšení rychlostních limitů přestává hovořit o zmařených lidských životech a rodinných tragédiích, které jsou v drtivé míře způsobeny právě rychlou a bezohlednou jízdou.

Překvapilo mě, že snad největší polemiku vyvolalo dodržování padesátikilometrové rychlosti v obci. Jako by někteří řidiči teprve po 1. červenci letošního roku zjistili, že takové omezení existuje. Němečtí ani jiní evropští řidiči přitom s dodržováním předepsané rychlosti problémy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].